ijsvorming-vriezer-voorkomen
Life & Health

Zo voorkom je eenvoudig onnodige ijsvorming in de vriezer

Het is je vast wel eens overkomen: je doet de vriezer open, en het enige wat je nog ziet in een groot blok vastgekoekt ijs. Soms kan het gebeuren dat je vriezer onnodig te veel ijs aanmaakt. Dat is vervelend, want om dit op te lossen moet je je vriezer zelf weer ontdooien. Voorkomen is beter dan genezen, en daarom geven we je graag wat tips hoe je onnodige ijsvorming in je vriezer kan voorkomen. 

Organiseer je vriezer

Gooi jij ook altijd je tupperware-bakjes zonder te kijken in de vrieslades? Niet meer doen. Items in de vriezer die niet goed zijn afgesloten kunnen namelijk vochtige lucht laten ontsnappen. Deze vochtige lucht komt vervolgens in contact met de koude lucht in de vriezer, waardoor er ijsvorming ontstaat. Zorg er dus voor dat je alle items in de vriezer goed afsluit voordat je ze in de vriezer plaatst.

Ook het slim organiseren van je vriezer zorgt voor minder ijsvorming. Door items te groeperen op basis van soort en grootte, voorkom je dat de luchtstroom wordt geblokkeerd. Dit kan helpen om de temperatuur in de vriezer constant te houden, waardoor je de kans op ijsvorming vermindert. Plaats bijvoorbeeld de items die je vaak gebruikt op ooghoogte, zodat je ze snel kunt vinden en je de deur van de vriezer niet onnodig lang open hoeft te houden.

vriezer-ijsvorming-voorkomen

Ontdooi de vriezer regelmatig

Een andere belangrijke stap om ijsvorming in de vriezer te voorkomen, is door de vriezer regelmatig te ontdooien. Als er ijsvorming op de wanden en planken van de vriezer ontstaat, kan dit ervoor zorgen dat de vriezer harder moet werken om de temperatuur constant te houden. Dit kan leiden tot energieverspilling en hogere energierekeningen. Daarom is het aan te raden om de vriezer minstens één keer per jaar volledig te ontdooien.

Om de vriezer te ontdooien, moet je deze eerst leeghalen en uitschakelen. Laat de deur van de vriezer openstaan ​​en leg handdoeken of kranten op de bodem om het smeltwater op te vangen. Het kan een paar uur duren voordat al het ijs is gesmolten. Als al het ijs is gesmolten, kun je de binnenkant van de vriezer schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en warm water. Vergeet niet om de vriezer volledig te laten drogen voordat je hem weer aanzet.

vriezer-ijsvorming-voorkomen-voedsel

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!