Living

Hebbön: deze Ikea items zijn een fortuin waard

ikea-items-fortuin-waard

Heerlijke kerstdiners, een berg cadeautjes onder de boom, luxe cocktails: we genieten volop tijdens de feestdagen, maar voor de portemonnee zijn deze weken iets minder gunstig. Zie jij de bodem van je bankrekening ook steeds dichterbij komen en kan je wel wat extra cash gebruiken? Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is even goed in je huis rondkijken. Sommige items van Ikea zijn namelijk opeens een klein fortuin waard. Lees hieronder welke modellen het meeste geld opleveren.

IKEA retro designs van bekende ontwerpers

Wacht even voordat je meteen je Billy kasten op Marktplaats zet: de meubels die veel geld opleveren komen voornamelijk uit de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90. En vaak zijn het de objecten die IKEA in samenwerking met grote ontwerpers uitbracht. Deze retro designs werden dikwijls uitgebracht als een limited edition collectie, dus de oplage van de objecten was beperkt. Dit maakt ze natuurlijk alleen nog maar meer waard.

Vooral op de Britse veilingsite Barnebys zijn de retro meubels enorm populair. Neem bijvoorbeeld de ‘Clam’ chair, ontworpen door de Deense ontwerper Philip Acktander. De stoel stond in 1944 in de catalogus van Ikea, maar bracht in 2014 het enorme bedrag van €60.000 op bij een Britse veiling.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by modernlink (@modernlinknyc)

IKEA fortuin op zolder

Ga dus vooral eens even bij je ouders of grootouders langs. Wellicht hebben zij nog wat bijzondere vondsten op zolder staan. Wil je zelf in IKEA meubelen investeren? Koop dan voornamelijk de meubelen die in samenwerking met ontwerpers worden uitgebracht, en die maar in beperkte oplage te koop zijn. Op de website van Ikea vindt je diverse limited edition collecties, zoals bijvoorbeeld deze samenwerking met LEGO.

We sluiten af met nog twee bijzondere IKEA parels. De Jonsberg vazen waren in 2015 razend populair. Grote kans dus dat jij er ook nog een hebt staan. De vazen zijn ontworpen door ontwerpster Hella Jongerius en verkochten destijds voor €35 per stuk. Op dit moment krijg je er maar liefst rond de €200 voor. De Amiral stoelen uit de jaren ’70 zien er nog steeds fantastisch uit. Dat vinden meer mensen, want de stoel verkoop je nu voor meer dan €2000.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skantik (@skantik)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sigfrid Billgren (@siggefyndar)