IKEA deelt recept van de beroemde Zweedse gehaktballetjes
-
Kim
- •
-
Kim
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Als we in de Ikea zijn hebben we eigenlijk twee doelen. Het eerste doel is om een trendy en betaalbaar meubeltje op de kop te tikken en het tweede plan is om te genieten van de Zweedse balletjes met saus in het restaurant. De Zweedse köttbullar ofwel gehaktballetjes zijn een heus begrip. Net als de frikandel speciaal lasagne is het een ultieme guilty pleasure. De woonwinkel heeft nu haar iconische recept van de gehaktballetjes vrijgegeven. Kan jij ook niet wachten om ze zelf thuis te maken?
Goddelijke Ikea gehaktballetjes zelf maken
De echte kenner weet natuurlijk dat zo’n bordje Zweedse gehaktballetjes vooral veel frietjes, saus en cranberry compote bevat. Wij hadden alleen geen idee hoe je deze befaamde balletjes klaarmaakt. Nu heeft de meubelzaak IKEA eindelijk het beruchte recept gedeeld. Vanaf nu kun je dus helemaal zelf aan de slag in de keuken.
Zoals we van de meubelketen gewend zijn hebben ze het recept gedeeld met een echte ‘Ikea handleiding’. Hoe leuk is dat? Hiermee zet je dus niet een nieuwe bureaustoel in elkaar, maar draai je de beste gehaktballetjes. Ander leuk nieuws is dat de balletjes niet heel moeilijk te bereiden zijn. Je hoeft er niet ontzettend veel ingrediënten voor in huis te halen en de stappen zijn best gemakkelijk. Zelfs als je geen keukenprinses bent is dit recept dus een aanrader.
Ingrediënten voor de Zweedse gehaktballetjes
Voor 4 personen heb je onderstaande nodig:
• 500 g rundergehakt
• 250 g varkensgehakt
• 1 ajuin, fijn gesneden
• 1 teentje look (geplet of gesneden)
• 100 g broodkruimels
• 1 ei
• 5 eetlepels volle melk
• zout en peper
Benodigdheden voor de saus
• Scheutje olie
• 40 g boter
• 40 g bloem
• 150 ml groentebouillon
• 150 ml runderbouillon
• 150 ml (slag)room
• 2 theelepels sojasaus
• 1 theelepel Dijonmosterd
Bereidingswijze voor de goddelijke gehaktballetjes
Meng het rundergehakt met varkensgehakt goed met je vingers.
Vervolgens voeg je er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed door elkaar. Meng nu de melk erbij en kruid het gehakt het met zout en peper. Hierna maak je kleine, ronde balletjes en leg je ze op een bordje. Dit dek je af en laat je twee uur in de koelkast staan. Daarna warm je de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe en bak je ze tot alle kanten bruin zijn gekleurd.
Vervolgens doe je de balletjes in een ovenschaal en plaats je hem in de oven. Zet de oven op 180 graden voor 30 minuten. Ondertussen smelt je boter in een pan en doe je voorzichtig de bloem erbij. Belangrijk is dat je twee minuten stevig roert. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijon Mosterd erbij en breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker wordt. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden. Smaklig måltid zouden de Zweden zeggen.