
Deze voor- en nadelen van het anticonceptiestaafje moet je weten
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
Er zijn veel verschillende vormen van anticonceptie verkrijgbaar. Zo bespraken we al eerder de voor- en nadelen van de pil en van het spiraaltje. Voor degenen die geen zin hebben in gefröbel aan hun onderlijf is er een alternatief: het Implanon staafje. Dit anticonceptiestaafje wordt in je arm geplaatst en biedt tot 3 jaar bescherming. Lees hier de voor- en nadelen van het Implanon anticonceptiestaafje.
Wat zijn de voordelen van het Implanon anticonceptiestaafje?
Het Implanon anticonceptiestaafje is een klein staafje dat door een huisarts net boven je huid in je arm wordt geplaatst. Dit klinkt een beetje eng, maar is eigenlijk een simpele procedure die maar zo’n 30 seconden duurt. Het staafje blijft 3 jaar zitten, waardoor je je geen zorgen te maken over dagelijkse pillen of maandelijkse afspraken. Het staafje werkt continu en zorgt 24/7 voor betrouwbare bescherming tegen zwangerschap.
Een ander voordeel van Implanon is dat het een lage dosis hormonen bevat. Dit betekent dat het minder kans heeft op bijwerkingen zoals gewichtstoename of stemmingswisselingen, die soms worden geassocieerd met andere hormonale anticonceptiemethoden zoals de pil. Het staafje geeft je een stabiele hormonale balans. Door deze stabiliteit heb je minder last van hormonale schommelingen en eventuele pms klachten.
View this post on Instagram
Wat zijn de nadelen van het Implanon anticonceptiestaafje?
Helaas heeft Implanon ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Een van de meest voorkomende bijwerkingen zijn gewichtstoename, hoofdpijn, acne en onregelmatige bloedingen. Deze bijwerkingen komen ook bij het slikken van de pil of bij het hormoonspiraaltje voor. Deze bijwerkingen verschillen sterk van persoon tot persoon. Heb je erge last van bijwerkingen na het plaatsen van het staafje, bespreek dit dan met je huisarts.
Ook het plaatsen van het staafje kan even vervelend voelen. Je kunt het staafje op elk moment laten verwijderen. Je bent daarna gewoon weer vruchtbaar. Een ander potentieel nadeel van Implanon is dat het niet beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Hoewel het je beschermt tegen zwangerschap, moet je nog steeds andere voorzorgsmaatregelen nemen als je seks hebt met een nieuwe partner of als je risico loopt op SOA’s.
View this post on Instagram