influencers-filters-plastische-chirurgie-melden
Beauty

Influencers verplicht om filters en plastische chirurgie te melden

Stiekem weten we dat het leven op Instagram nog nepper is dan het allermooiste Disney Sprookje. Een grote fakeshow! Na wat scrollen, zien we vooral de egaalste en strakste huidjes voorbij komen. Waar zijn die puistjes, rimpeltjes en putjes gebleven? Beautyfilters op social media zijn onwijs populair, maar geven uiteraard geen reëel beeld van de werkelijk. Daar moet nu transparantie in komen, vindt de Nederlandse overheid. Vanaf januari 2024 wordt het verplicht voor influencers om plastische chirurgie en filters te melden. Pinocchio’s opgelet!

Eerlijkheid over retouchering en plastische chirurgie

We snappen dat het niet heel aantrekkelijk is om een foto van je brakke smoeltje met vette haren te delen. Maarja, waarom ook niet eigenlijk? Dat is wel het echt leven op dat moment. Toch gooien we er liever een flinke beauty filter overheen zodat het lijkt of we naar een spectaculair gala feestje gaan. De toename in levensechte filters kan er voor zorgen dat met name jongeren onzeker worden over hun uiterlijk.

Omdat influencers en vloggers veel gebruik maken van de filters en niet duidelijk laten zien dat ze daadwerkelijk met een filter filmen, kunnen jongeren denken dat zij er in het echte leven ook zo uit moeten zien, met een negatief zelfbeeld tot gevolg. Volgens CNN hebben filters op sociale media zelf gezorgd voor een flinke toename in plastische chirurgie. Om er uit te zien als op de camera, kiezen ze in het in echte leven ook voor fillers en botox zoals onze eigen Emma Heesters en Gaby Blaaser.

@chiaraking But why do i like it #boldglamour #boldglamourfilter ♬ party with a monster – Chiara King

Inzet van Face Checkers op basis van AI

Hoe dit allemaal wordt bijgehouden? Speciale face check applicaties (Face Checkers) worden automatisch ingezet om dit in de gaten te houden. Deze zijn de afgelopen jaren flink doorontwikkeld op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde algoritmes. Net zoals blote borsten en naakte onderlichamen ook een ‘no go’ zijn en automatisch worden gecheckt. Uiteraard kun je het ook zelf melden als je een foto voorbij ziet komen die er flink wat filtertjes overheen heeft gegooid, of onder het mes is gegaan zonder dit erbij te zetten.

We geven eerlijk toe; bij zo iemand als de Bulgaarse Andrea, met de grootste lippen ter wereld, is het melden bijna niet nodig. Maar ook zij moet dit doen.  Wil je toch een filtertje gebruiken? Dat moet je de tekst ‘geretoucheerd gefotografeerd’ erbij vermelden. Als je dit niet doet, kan er weleens een claim van 250 euro op je mat vallen. Vind je dit bedrag een dikke vette prima en probeer je het de volgende keer weer? Grote kans dat je jouw Instagram (of TikTok) profiel dan binnenkort gedag kan zeggen.

filter-botox-instagram

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!