inslikbare-maagballon-snel-afvallen
Health

Inslikbare maagballon: is dit dé oplossing om snel af te vallen?

Het is al een tijdje mogelijk, maar wij hadden er eigenlijk nog nooit van gehoord: een maagballon doorslikken. Sinds 2019 kan iemand met obesitas bij een specialist terecht om een tijdelijke maagballon in te slikken. Op deze manier kan je snel afvallen door kilo’s kwijt te raken. Na zo’n 4 maanden verlaat de ballon je lichaam weer. Wij waren benieuwd hoe dit nou precies werkt en of het eigenlijk wel veilig is.

Geen ingrijpende maagverkleining meer en snel afvallen?

De ballon slik je in en zorgt ervoor dat je een vol gevoel krijgt en minder gaat eten. Je zal dus snel wat kilo’s kwijtraken. Het kan een oplossing zijn voor mensen met obesitas en een BMI van 27 of hoger. Meestal is dat namelijk de groep mensen die niet voor een maagverkleining in aanmerking komen. Bij een maagverkleining moet je BMI namelijk hoger dan 40 zijn. Al zijn daar ook uitzonderingen op.

De Elipse-maagballon, zoals hij heet, wordt ingeslikt en blijft zestien weken in je maag zitten en verlaat het daarna via je ontlasting. Een specialist vult de maagballon met een katheter en een speciale vloeistof. Onder het mes gaan is dus niet meer nodig. Scheelt een hoop angst en gedoe. Volgens de Nederlandse Obesitas kliniek kun je gemiddeld zo’n 15 kilo met de inslikbare maagballon verliezen. Hij wordt overigens niet vergoed en kost je ongeveer 4.000 euro om hem te plaatsen.

afvallen-maagballon-inslikken

Hoe werkt de inslikbare maagballon precies?

Zoals eerder gezegd is er dus geen operatie, verdoving of endoscopie nodig met deze maagballon. Het ballonnetje zit opgevouwen in de capsule die je vervolgens inslikt. Hieraan zit een slangetje waarmee de ballon wordt gevuld met 550 ml vloeistof. De maagballon wordt gevuld met contra vloeistof waardoor hij altijd gevonden kan worden met een echo.

Na zo’n 4 maanden loopt de maagballon vanzelf weer leeg en verlaat het je lichaam via de ontlasting. Het bezoekje bij de kliniek kost je ongeveer 20 minuutjes. Het is overigens niet zo dat je na deze 20 minuten weer springend buiten staat, want je moet wel even 3 dagen rust nemen voordat je weer kan werken.  De ballon heeft een doorsnee van 10 centimeter. Groter dan een gemiddelde pil dus.

maagballon-instructies
Beeld: Dianagabriels.com

Voorwaarden voor de maagballon

Liesbeth de Groot, woordvoerder van de Nederlandse Obesitas Kliniek, liet aan Linda.nl weten dat dat je wel eerst een screening door moet komen. “Je moet minimaal achttien jaar zijn, we kijken naar je BMI en of je eerder maag- of darm operaties hebt ondergaan, of je zwanger bent en of je moeite hebt met slikken.” De maagballon is niet helemaal risicoloos. Hoewel de ballon veilig is, kan één tot twee op de honderd mensen een maagzweer oplopen.

Ook zijn buikpijn, een opgezette buik en braken mogelijke complicaties. Daarnaast moet je het in tegenstelling tot een permanente maag verkleining ook helemaal zelf doen na vier maanden. Vanaf dan moet je zelf de kracht hebben om op gewicht te blijven of misschien nog wel meer af te vallen indien nodig. Diana van Praktijk Gabriels laat in onderstaande video hoe de maagballon eruit en hoe het werkt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!