Life & Health

Internationale Vrouwendag: wat is het en hoe draag je bij?

internationale-vrouwendag-2023

Womanly is een online magazine voor vrouwen, door vrouwen. Want wij vinden het niet alleen belangrijk dat we jou kunnen helpen met het vinden van het beste kapsel voor jouw haartype, we zijn er vooral om je zelfverzekerd te laten voelen. Daarom besteden we graag aandacht aan Internationale Vrouwendag, een dag die in het teken staat van solidariteit voor vrouwen over de hele wereld. Op woensdag 8 maart vindt de dag weer plaats, dit jaar met het thema ‘Onbeperkt Leefbaar’. Wat vieren we nou precies op Internationale Vrouwendag, en hoe kun je er zelf aan bijdragen?

Internationale Vrouwendag 2023

Internationale Vrouwendag is een wereldwijd initiatief dat elk jaar op dezelfde dag plaatsvindt. De dag ontstond in 1857, toen vrouwelijke textielarbeiders in New York protesteerden tegen slechte arbeidsomstandigheden en ongelijke rechten voor vrouwen. Dit protest was één van de eerste georganiseerde stakingen van werkende vrouwen, waarbij ze zich hard maakten voor kortere werkdagen en hogere lonen. Ook in 1908 gingen vrouwelijke arbeiders op 8 maart de straat op om te protesteren tegen de arbeidsomstandigheden en om vrouwenkiesrecht te eisen.

Sinds 1910 wordt 8 maart officieel gezien als Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan we stil bij de bijdragen van vrouwen op economisch, politiek en sociaal gebied en wordt er gestreden voor gendergelijkheid. In veel landen bestaat er namelijk nog veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen in Nederland gemiddeld nog 13% minder per uur verdienen dan mannen?

internationale-vrouwendag-2023-geschiedenis

‘Onbeperkt Leefbaar’

Het thema van Internationale Vrouwendag in Nederland is dit jaar ‘Onbeperkt Leefbaar’. De wereld van vandaag heeft met veel uitdagingen te maken: van een pandemie, natuurrampen tot oorlog en ongelijke kansen voor bepaalde bevolkingsgroepen. Het kan daardoor voelen alsof onze leefomgeving steeds beperkter wordt. Op 8 maart wordt onderzocht hoe (on)beperkt het leven voor vrouwen wereldwijd is, en hoe iedereen kan bijdragen aan een onbeperkt leven voor alle vrouwen.

Internationale Vrouwendag is een platform voor initiatieven die zowel bedrijven en individuen zelf kunnen nemen. Zo zijn er door heel het land talloze activiteiten zoals lezingen, workshops en festiviteiten te vinden. Het is ook mogelijk om zelf een activiteit te organiseren. Ben je benieuwd naar alle activiteiten en evenementen? Kijk dan op de website van Internationale Vrouwendag Nederland.