5 irritaties die iedere klantenservice medewerker direct herkent
-
Kim Appelboom
- •
- Life & Health
- •
- •

Als klantenservice medewerker heb je soms heel wat te verduren. Zo moet je de meest lastige klanten altijd vrolijk te woord staan. Laat dat nou net niet altijd lukken als je in de ochtend met je verkeerde been uit bed bent gestapt. Zit jij in de webcare, callcenter of werk je in een winkel bij de klantenservice? Dan zal je onderstaande situaties vast herkennen. Hoeveel kan jij er afstrepen met je collega’s?
Herkenbare situaties als klantenservice medewerker
Eigenlijk maakt het niet uit voor welk klantenservice bedrijf je werkzaam bent om onderstaand lijstje af te vinken. Klanten blijven klanten en die zijn vaak ontzettend voorspellend. Het liefst wil je ze met alle liefde helpen, maar soms kan je ze ook wel achter het behang plakken. Net als je teamleider die je weer eens op je vingers tikt als je een paar minuten te lang hebt geluncht of als je in de ochtend te laat bent opgestart.
Wist je trouwens dat je baas niet van jou kan eisen om onbetaald eerder op werk te verschijnen. Kun je dit argument mooi de volgende keer gebruiken. Hieronder hebben we een paar irritaties op een rijtje gezet die je zeker zal herkennen. Het leven van een klantenservice medewerker gaat namelijk niet altijd over roosjes.
1. Hoe gaan we dit oplossen?
Je luistert altijd een tijdje naar een enorm lang verhaal en eigenlijk snap je er de ballen van. Je bent druk op je notitie velletje al haar klachten aan het noteren en doet je uiterste best om deze goed bij te houden. Aan het einde van haar verhaal volgt de welbekende zin: ”Hoe gaan we dit oplossen? ” Uh nou, geen idee. Waar is die hulplijn van Robbert ten Brink als je hem nodig hebt?
2. Ben je er nog?
Je klant is een uur lang aan het tetteren door de telefoon waardoor jij onderhand al de tijd hebt genomen om je teennagels bij te lakken (als je thuis werkt dan hé). Onverwachts stopt ze met haar verhaal waar jij eigenlijk allang de draad van kwijt was. Oeps! ”Ben je er nog”, vraagt ze met een twijfelachtige toon. Tuurlijk ben je er nog, maar of je ook echt hebt opgelet is een ander verhaal.
3. Twee cent teveel betaald
Voor veel klantenservice medewerkers ook een hele herkenbare: klanten die thuis nog even hun bonnetjes gaan narekenen. Je zou denken dat je dit meteen in de winkel doet, maar niets is minder waar. Vaak komen deze klachten namelijk pas een paar dagen later. Als klantenservice medewerker kun je er uiteraard niets aan doen, maar het is wel de bedoeling dat je het met hun eens bent dat twee cent teveel betalen echt niet kan. Tja, wat moeten we ervan zeggen.
4. Het ligt niet aan jou, maar…
Vaak komen deze klanten al super boos binnen. Heb je ze aan de telefoon? Dan is je schreeuwende kind van drie jaar er niks bij. Op de chat is de caps lock toets waarschijnlijk vastgelopen, want alle woorden zijn met een hoofdletter getypt. Wanneer jouw klant eindelijk rustig is na een aantal excuses van jouw kant komen ze met de beroemde zin: ”het ligt ook niet aan jou hoor, maar…” Fijn dat dit is uitgesproken, toch moet jij wel met de oplossing komen. Succes!
5. Drie minuten te lang met pauze
Als klantenservice medewerker heb je waarschijnlijk te maken met wachttijden van de klant en targets die hieraan vastzitten. Met een rommelende maag ga je iets eerder met pauze dan je was ingepland. Als je vervolgens op je vingers wordt getikt dat je 3 minuten te laat bent, zit je irritatie niveau vrij hoog. Gelukkig wordt het vanzelf weer 5 uur en kan je al het geklaag weer afreageren op je partner!