Food & Drinks

Hoe gezond is jus d’orange nou eigenlijk?

hoe-gezond-is-jus-d'range-bij-ontbijt

Vers geperste sinaasappelsap bij je ontbijt, wij zijn er gek op. Iedere week sinaasappels halen op de markt is een vast onderdeel. In deze tijd nog wat bloedsinaasappels erbij zodat je een mooi rood kleurtje krijgt. Best gezond en goed voor de Vitamine C. Maar is het eigenlijk wel zo gezond als we denken. Er zitten tenslotte ook veel suikers in en daar willen we natuurlijk weer niet te veel van binnen krijgen.

Hoe gezond is verse jus d’orange

Er zit natuurlijk wel de nodige suiker in een glas vers geperste jus d’orange. Per 100 gram ongeveer 9 gram suiker. En dat is net zoveel als een glas cola. Een glas is al snel 200 milliliter dus is dat 18 gram suiker wat gelijk staat aan 4 tot 5 suikerklontjes. Behoorlijk veel dus. Die suiker komt snel in je maag en bloed terecht en geeft een piek aan insuline. Dat is belangrijk voor je suikerspiegel.

Als je een sinaasappel zou eten gaat dit veel langzamer, dus dat is een stuk beter dan dat je het drinkt. Het voedingscentrum geeft daarom als advies zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. En hier valt dus ook sinaasappelsap onder. Suiker is de grootste veroorzaker van overgewicht en daarmee de kans op Diabetes 2. En dat wil je natuurlijk niet krijgen.

versgeperste-jus-d'orange-is-gezond

Is er dan niets gezonds aan jus d’range

Zeker wel. Tenslotte bevatten sinaasappels veel vitamine C. Maar daar gaat wel een deel van verloren tijdens het persen. Je kunt het beter in een plastic pers persen dan een metalen om dat verlies zo min mogelijk te houden. En bewaar het in het donker als je meer perst, dan blijft de vitamine het best bewaard. Een glas jus d’orange is goed voor tweederde van de hoeveelheid die je nodig hebt per dag.

Er zitten ook veel vezels in een sinaasappel, maar die gaan vrijwel verloren als je ze uitperst. De vezels zitten namelijk in het vruchtvlees en die verdwijnen met het persen. Die zou je dus beter door je sap kunnen mixen om deze toch binnen te krijgen. Sap uit een pak bevat trouwens maar 50 procent aan vitamines en het suikergehalte blijft hetzelfde. Daar zijn vaak nog extra dingen aan toegevoegd dus vers is echt wel beter.

hoe-gezond-is-jus-d'range

Maar wat zijn dan de echte gezondheidsvoordelen van sinaasappels

Vitamine C dus. Dit is goed voor je weerstand, je energievoorraad, je zenuwstelsel, botten en tanden, je huid en je bloedvaten. Niet weinig dus. Verder bevatten ze kalium, foliumzuur (B11), polyfenolen en meer gezonde voedingsstoffen.. Ze zijn daardoor goed voor je hart, houden je cholesterol laag, verkleinen de kans op nierstenen en hebben een positief effect op je immuunsysteem.

He beste is dus om bij je ontbijt een sinaasappel of een halve grapefruit te eten. Maar iedere dag een glas verse jus d’range heetf uiteindelijk genoeg voordelen. Houdt er dan wel rekening mee dat je met dat glas gelijk je maximale suikerinname hebt gedaan. Dus drink geen verdere frisdrankjes meer. Uiteindelijk blijft het wel ontzettend lekker om de dag mee te starten.