items-niet-vaatwasser
Living

Deze onverwachte items mogen absoluut niet in de vaatwasser

De vaatwasser staat altijd klaar om ons leven een stukje gemakkelijker te maken. Maar voordat je al je vuile vaat erin gooit, is het belangrijk om te weten welke voorwerpen niet geschikt zijn voor deze krachtige machine. Sommige items kunnen beschadigd raken, vervormen of zelfs de vaatwasser zelf ontregelen. Womanly tipt de onverwachte items die je beter met de hand kunt afwassen.

Delicaat kristal en porseleinen serviesstukken

Laten we eerlijk zijn, een feestelijke tafelsetting is niet compleet zonder sprankelende kristallen wijnglazen. Maar deze delicate schoonheden moeten met liefde behandeld worden. Het hete water en de agressieve reinigingsmiddelen in de vaatwasser kunnen de kristallen glazen aantasten en dof maken. Je kunt deze kristallen schatten dus beter voorzichtig met de hand afspoelen.

Heb je een prachtig porseleinen servies? Vermijd dan de verleiding om ze in de vaatwasser te stoppen. De intense waterdruk en wrijving kunnen het porselein beschadigen of zelfs de handgeschilderde details vervagen. Leg je kostbare servies dus beter in een lauwwarm sopje met wat afwasmiddel, en maak ze voorzichtig schoon met je afwasborstel. Het kost je even wat extra tijd, maar zo gaat je servies een stuk langer mee.

kristal-glazen-vaatwasse

Keukenhulpmiddelen en sommige kunststoffen

Je favoriete koksmes is een betrouwbare metgezel in de keuken, maar een minder goede vriend van je vaatwasser. De scherpe randen kunnen andere vaat beschadigen of zelfs de vaatwasser zelf beschadigen. Bovendien kan de het ervoor zorgen dat je messen sneller onscherp worden. Deze messen zijn in een handomdraai schoon met een simpel afwasje. Let er alleen wel op dat je jezelf niet in de vingers snijdt.

Ook je plastic kommen en borden kunnen handig lijken om in de vaatwasser te stoppen, maar let op: sommige kunststoffen zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen en agressieve reinigingsmiddelen van de vaatwasser. Dit kan leiden tot vervorming, verkleuring of zelfs het vrijkomen van schadelijke chemicaliën. Better be safe than sorry!

borden-vaatwasser

Gietijzeren en anti-aanbak pannen

Wat zijn ze toch mooi, die echte gietijzeren pannen. Hun duurzaamheid en veelzijdigheid komt alleen wel met een prijskaartje. Daarom zet je deze beauties ook maar beter niet in de vaatwasser. Het agressieve schoonmaakproces kan de kostbare seasoning – het natuurlijke anti-aanbak effect – beschadigen. Het beste is om je gietijzeren pannen met de hand schoon te maken. Gebruik warm water en een zachte borstel om voedselresten te verwijderen. Wrijf de pannen na het drogen in met een dun laagje olie om de anti-aanbaklaag te behouden.

Ook je normale anti-aanbak pannen hebben geen baat bij de vaatwasser. Het schoonmaakmiddel en het hete water zorgen ervoor dat de anti-aanbak laag snel slijt, waardoor je een stuk minder lang plezier van je pannen hebt. Door je anti-aanbakpannen met de hand af te wassen, voorkom je krassen, slijtage en vervagen van de anti-aanbaklaag.

pannen-vaatwasser

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!