Meer dan beleg: dit kun je allemaal doen met jam
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

We hebben allemaal wel een pot jam in huis. Lekker op je boterham of je croissant tijdens het zondagochtend ontbijt. Je hebt er ontzettend veel soorten in van alle vruchten die je maar kunt bedenken. Aardbei, abrikoos, kersen, frambozen of allerlei mixen. Maar je kunt jam bij veel meer dingen gebruiken en het is eigenlijk ontzettend makkelijk te maken. Dus geven wij je een aantal ideeën en het basisrecept om zelf te maken als de aardbeien heel goedkoop zijn.
Taarten, koekjes en desserts
Abrikozenjam wordt heel veel gebruikt om taarten te bestrijken zodat ze mooi gaan glanzen. Abricoteren heet dat. Bovendien droogt het dan minder snel uit. Je moet het dan wel even goed warm laten worden tot er een druppel van je houten lepel loopt. Pas dan kun je het met een kwastje over je taart strijken. Maar als je een gewone cake of taart bakt is het ook heel lekker om het als laag tussen het baksel te smeren. Het is ook een vast onderdeel om te geven bij je scones. En wat dacht je van deze jamkoekjes.
Eigenlijk zijn de Engelsen dol op alles wat je met jam kunt doen. Zij hebben veel desserts waarin je jam gebruikt en je er je geopende potjes makkelijk mee kunt opmaken. Want wat dacht je van een trifle? Hier heb je lange vingers voor nodig of stukken cake die je drenkt in limonade, sinaasappelsap of wat drank zoals sherry. Daar doe je dan in laagjes custard bij, fruit en jam. Bovenop een goede laag slagroom en dan een paar uur laten staan. Of maak de Eton Mess uit ons kerstdiner!
Bij hartige gerechten werkt jam ook goed
Je kunt jam in plaats van suiker of honing prima gebruiken in dressings. Een beetje frambozenjam loskloppen met balsamicoazijn, olijfolie en wat zout is heerlijk bij een salade met mozzarella. Het is ook heerlijk als marinade voor de BBQ. Smeer het over je spareribs of kipspiesjes en het karamelliseert super. Ook een marinade maken van vijgenjam, appelciderazijn mosterd, uitjes en knoflook is een goede. Of leg je speklapjes in een mix van knoflook, olie, ketjap, zout en abrikozenjam. Lekker bij een stamppot.
Feestjes vieren met verrassend jam erbij
Een kaasplank is niet af als je er niet ook wat zoets bij doet. Druiven staan natuurlijk prachtig maar een lekkere vijgenjam of pruimen- of bramenjam maken je plank echt af en smaakt geweldig bij bijvoorbeeld camembert. En wat dacht ja van een beetje aardbei- of perzikjam in een cocktail met whisky. Of gin met abrikozenjam of marmelade. Een Tom Collins met een lepeltje citrusmarmelade is echt een verrassing!
En zo maak je zelf heel makkelijk jam
Zorg dat de potten die je gebruikt super schoon zijn. Het beste is om ze even in kokend water te leggen. Zacht fruit, zoals frambozen en aardbeien, moet je trouwens niet wassen. Voor 2 lege jampotten heb je 500 gram schoongemaakt fruit nodig (1 soort of een mix), 500 gram geleisuiker en een beetje citroensap. Snij het fruit in kleine stukjes . Doe alles in een hoge pan, liefst met dikke bodem, en breng aan de kook tot het borrelt.
Blijf roeren en zet het vuur na 5 minuten uit. Schep eventueel het schuim er met een schuimspaan van af en schep in de potten. Draai goed dicht en zet even op zijn kop om de lucht eruit halen. Als je de potten op een donkere koele plek bewaard zijn ze minstens 6 maanden houdbaar. Geopend nog zeker 4 weken in de koelkast. En dan zul je merken dat dit echt wel even anders smaakt dan het potje uit de supermarkt.