Life & Health

What the fallus? Dit Japanse festival eert het mannelijke lid

festival-japan-eert-mannelijk-lid

Sinds het ontstaan van de mensheid bestaat er al een een bijzondere fascinatie voor het mannelijke geslachtsdeel. Van Griekse standbeelden tot aan eetbare peniswafels: elke generatie en cultuur kent zijn eigen fallussymbolen. Japan is daarop geen uitzondering. Het Japanse Kanamara Matsuri festival draait om het bevorderen van vruchtbaarheid en seksualiteit, met de penis als het grote middelpunt. 

Kanamara Matsuri festival in Japan

Elk jaar gaat in het eerste weekend van april het Kanamara Matsuri festival in Kawasaki van start. Centraal staat het Kanamara altaar, gewijd aan het goddelijke koppel Kanayama Hiko no Kami en Kanayama Hime no Kami, de beschermheiligen voor seksualiteit en edelsmeden. Hoewel het festival oorspronkelijk bedoeld was om te bidden voor vruchtbaarheid, een goed huwelijk en financiële voorspoed, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een viering van de seksuele vrijheid.

Het festival trekt dan ook veel verschillende bezoekers: ieder jaar komen zo’n 30.000 mensen naar het altaar, variërend van stellen die graag een kind willen tot mensen van allerlei seksuele identiteiten, nationaliteiten en achtergronden. Bij het altaar is een expositie gewijd aan seksuele objecten. Het hoogtepunt is de parade waarbij een reuzegrote zwarte en roze penis als een heilig object door de straten wordt gedragen. En krijg je trek van al deze festiviteiten, dan kun je bij de vele kraampjes een lekkere penis-lolly kopen.

Religieuze traditie tegen seksuele discriminatie

Op het eerste gezicht lijkt het festival -met zijn vele penis standbeelden, optochten en eetwaren- grappig en gek. Maar voor de Japanners zelf is het festival een serieuze religieuze traditie met een eeuwenoude oorsprong. De traditie stamt uit het Edo tijdperk (1603-1863). In die tijd zouden vrouwen die als prostituees en dienstmeisjes werkten bij het Kanayama altaar bidden voor bescherming tegen ziekte en ongeluk.

Ook vandaag de dag komen er nog mensen naar het altaar om te bidden voor gezondheid en bescherming. Vaak zijn dit personen die een seksueel overdraagbare aandoening hebben. De parochianen van het altaar besloten om een festival te organiseren wat de personen in staat stelde om hun seksualiteit in het openbaar te vieren, zonder angst voor discriminatie of geweld. Wat ons betreft een fantastisch idee!

japan-festival-eert-mannelijk-lid

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!