kaal-strak-kapsel-haarverlies
Bron: The Maitland Clinic | Dr. Edward Ball
Beauty

Lezen: ballerina verliest haar en werd kaal door te strak kapsel

Een hair detox, reverse hair washing en droogshampoo hacks : wij vrouwen doen er alles aan om onze lokken mooi te houden. Kaal worden zou voor de meeste vrouwen dan ook een ware nachtmerrie zijn. Maar wist je dat te strakke kapsels kunnen zorgen voor permanent haarverlies? Door het dikwijls dragen van een strakke paardenstaart of knot kunnen de haarzakjes zo vaak beschadigd raken, dat ze uiteindelijk niks meer produceren. Het overkwam de Britse ballerina Diva Holland. 

Kaal door te strak kapsel

Diva Holland stond al vanaf jonge leeftijd op de dansvloer, zo vertelt ze in een interview over haar haarverlies. Tijdens haar dagelijkse balletlessen werd haar haar in een strakke knot gezet. Hierdoor begon het haar al op jonge leeftijd af te sterven en verschenen er kale plekken op haar voorhoofd.

De kale plekken hadden veel invloed op haar leven, verteld Diva. Op school werd ze erom gepest. Nadat ze twee kinderen kreeg, verloor ze door de hormoonschommelingen nog meer haar. Hierna besloot ze een haartransplantatie te ondergaan waarbij haar eigen haarzakjes op de kale plekken werden ingebracht.

 

Permanent haarverlies

De aandoening waarbij het haar permanent uitvalt door te strakke kapsels heet officieel Tractie alopecia. Deze kaalheid ontstaat als gevolg van te strakke paardenstaarten, knotjes of vlechtjes. Ook te strak gezette extensions kunnen haarverlies veroorzaken. De strakke kapsels zorgen voor een constante spanning op de haarzakjes, waardoor deze uiteindelijk zo beschadigd raken dat ze geen nieuwe haren meer produceren.

Het haarverlies komt in de eerste instantie voor bij de haargrens, zoals op je voorhoofd en bij je oren. Voordat het haaruitval optreedt, kun je aan je haarzakjes al zien dat de spanning te hoog is. De haarzakjes gaan namelijk ontsteken en worden rood. Als je rode bultjes bij je haargrens ziet of je hebt pijn tijdens het dragen van je kapsel, draag je haar dan onmiddellijk los. Als het haarverlies eenmaal is begonnen, is er namelijk niks meer aan te doen.

kaal-strak-kapsel-haaruitval-vrouwen

Haartransplantatie in kliniek

Diva Hollands koos ervoor om haar kale plekken te laten behandelen in een haarkliniek. Bij een haartransplantatie ‘oogst’ de chirurg eerst werkende haarzakjes uit een ander deel van het hoofd. Vervolgens worden deze zakjes teruggeplaatst in de delen die kaal zijn, waardoor het haar ook daar weer gaat groeien. Dit is een langdurige operatie waarbij veel geduld nodig is: soms worden er duizenden haarzakjes met de hand verplaatst.

Hoewel de meeste mensen bij een haartransplantatie aan mannelijke patiënten denken, zijn er veel vrouwen die ook een dergelijke ingreep ondergaan. Maar het beste advies tegen kaalheid blijft toch: voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je je kapsel niet te strak draagt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!