Life & Health

Zo behandel en voorkom je effectief die vervelende kalknagels

kalknagels-bestrijden-voorkomen

Kalknagels zijn een veelvoorkomend probleem waar een kwart van de bevolking wel eens last van heeft. Je bent dus lang niet de enige als je ook wel eens last van deze aandoening hebt. Gelukkig is het hebben van een of meerdere kalknagels onschuldig, maar het kan er wel onaangenaam uitzien. Daarom is het beter om kalknagels te voorkomen dan te genezen. Hieronder lees je onze tips voor het voorkomen en bestrijden van kalknagels.

Symptomen van kalknagels

Een kalknagel heeft verschillende stadia en ziet er in elk stadium anders uit. Meestal begint een kalknagels met een verkleuring van de nagel. De nagel wordt wit-geel, groen of bruin van kleur. De verkleuring begint vaak eerst aan de zijkant van de nagel en spreidt zich daarna steeds verder uit.

Ook kan de nagel dikker worden en gaan afbrokkelen. Soms laat een stukje van de nagel los. Uiteindelijk kan de hele nagel loslaten. Je kunt een schimmel aan een of meerdere nagels tegelijkertijd hebben. Soms gaat de kalknagel gepaard met voetschimmel. Dit uit zich als schilfertjes tussen de tenen en verkleuringen van de huid onder de voet en aan de zijkanten van je tenen.

kalknagels-symptomen-voorkomen

Voorkomen van kalknagels

Hoewel het woord het niet duidelijk maakt, komen kalknagels vaak van een huidschimmel. Kalknagels zijn dus vaak hetzelfde als schimmelnagels. Meestal zijn er twee soorten schimmels verantwoordelijk voor schimmelnagels: zowel de candidaschimmel of schimmels die ook wel dermatofyten worden genoemd.

De dermatofyten schimmels loop je op door diverse externe omstandigheden. Zo kan je de schimmel oplopen als je in nauw contact bent geweest met iemand die de schimmel al bij zich draagt. Ook als je huid lange tijd vochtig is geweest, bij kleine verwondingen en door slechte hygiëne kan de schimmel ontstaan. Je voorkomt deze schimmels dus het beste door je voeten zoveel mogelijk droog te houden, ademende schoenen en sokken te dragen, en in openbare zwembaden en douches altijd slippers te dragen.

kalknagels-bestrijden-voorkomen-schimmel

Behandelen van kalknagels

Een kalknagel kan van zichzelf geen kwaad. Het is dan ook niet perse nodig om deze te bestrijden. Wil je er toch wel weer vanaf, dan bestaat er medicatie die je kan nemen om de schimmel uit je lichaam te krijgen. Deze werken niet altijd: van de 100 personen die deze pillen krijgt voorgeschreven, gaat de schimmel bij ongeveer 63 personen weg. Deze pillen zijn alleen via de huisarts te verkrijgen.

Heb je een lichte verkleuring aan de nagels, dan is het verstandiger om ervoor te zorgen dat de schimmel zich niet verder uitbreidt. Dit doe je door altijd droge katoenen sokken en ademend schoeisel te dragen, zodat je voeten zo droog mogelijk blijven. Was je voeten zonder zeep en zorg dat je ze altijd goed afdroogt. Zo ga je de kans op kalknagels het beste tegen.

kalknagels-bestrijden

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!