Health

Deze dingen kun je het beste wel en niet doen als je last hebt van keelpijn

keelpijn-wel-niet-doen

Een zere keel is op dit moment trending. Of naja, zo fijn is het natuurlijk niet maar iedereen om ons heen doet wel met deze hype mee. We zitten nu midden in het griepseizoen en steken elkaar allemaal gezellig aan. Er gaan mega veel tips rond om keelpijn te verzachten, maar wat werkt nou echt? Womanly zocht het voor je uit. 

Is het een bacterie of virus?

Zo’n 95 procent van de zere keeltjes zijn viraal. Gelukkig is deze keelpijn meestal binnen een paar dagen weg en hoef je hiervoor geen antibiotica te gebruiken. Benieuwd of je te maken hebt met een bacterie of een virus? Pak een spiegel en kijk achterin je keel. Is het rood en opgezwollen? Dan is het meestal een virus.

Als het geel slijm met witte puntjes bevat, dan heb je last van een bacteriële infectie. Die laatste kan een stuk naarder voelen dan de virale. Twijfel je en wil je het toch even nagaan? Contact opnemen met dokter kan nooit kwaad. Ondertussen hebben wij wat gouden tips op Libelle.nl gevonden die je met een infectie én virus er weer bovenop helpen.

keelpijn-tips

Wat kun je het beste doen bij keelpijn?

Zout heb je gelukkig altijd wel in huis. Pak een beetje met een lepeltje en doe dit in een glas water. Vervolgens gorgel je hiermee zodat het slijm kan worden opgelost. Zie je dit zoute drankje niet zo zitten? Thee helpt je keelpijn ook te verzachten. Heb je toevallig nog een volle fruitmand? Als daar sinaasappels in zitten heb je geluk.

Deze oranje parel bevat veel vitamine C wat je er weer bovenop helpt. Het laatste wat je kan bedenken, is wat we je nu gaan vertellen. De lustopwekkende oester kan namelijk ook helpen tegen keelpijn omdat deze zeevrucht rijk is aan zink. Wel een grotere kans dat je het bed induikt met wat zakdoekjes in plaats van je partner, maar je weet het maar nooit! Wat ook nog kan helpen is een bevochtiger om de droge lucht van de verwarming te herstellen. Action heeft bijvoorbeeld een smart luchtbevochtiger voor 27.95 euro

Dingen die je niet moet doen bij keelpijn

Wat je beter niet kan doen is een aspirine nemen als pijnstiller omdat dit de reactie van je immuunsysteem onderdrukt. Van plan om te stoppen met roken vanaf het nieuwe jaar? Begin er dan nu mee, want roken maakt je keelpijn alleen maar erger. Als je thuiswerkt kunnen we je aanraden om die zoom en Google meetings lekker anoniem te doen.

Zet die camera uit en luister onderhand mee. Praten is namelijk niet goed voor jouw zeer keeltje, daar wordt het alleen maar erger van. Meteen een goed excuus als je het even niet kan bijbenen. Waarschijnlijk heb je nu er geen zin in, maar ook alcohol kun je beter even laten staan. Eerder schreven we dat whisky een hoestdrankje kan zijn tegen verkoudheid. Tegen een zere keel is het een ander verhaal. Net als cafeïne zijn het juist echte boosdoeners. keelpijn

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!