Food & Drinks

Gooi het vocht niet weg van jouw blikje kikkererwten. Dit kan je er allemaal mee maken

kikkererwten-vocht-gebruiken
Foto: Aline de Jong

Kikkererwten kun je in veel gerechten gebruiken. Couscous, curry’s of in bowls. Het is een fijne peulvrucht die bij veel dingen past. Het is natuurlijk heel bekend vanwege de hummus waarvan wij al eerder een recept gaven. Maar wist je dat je het vocht van de kikkererwten beter kunt bewaren? Je kunt er namelijk lekkere dingen mee maken die vooral de eieren vervangen in een veganistisch recept. Wij geven je hierbij een paar ideeën.

Waar kun je het kikkererwtenvocht voor gebruiken?

Het vocht dat overblijft als je een blik kikkererwten uitlekt heet aquafaba. Het is water met wat zout. De gekookte kikkererwten blijven door dit vocht langer houdbaar. Je gooit dit dus meestal weg, maar het kan heel goed gebruikt worden als eiwitvervanger. Als je het namelijk opklopt ontstaat er een schuimend mengsel dat lijkt op opgeklopt eiwit. Daarom wordt het veel gebruikt in een veganistisch menu. Je kunt het vocht in afgesloten pot 3 dagen bewaren, maar ook invriezen. Dan blijft het 3 maanden goed.

Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke luchtige vegan chocomousse van maken, waarvan we later in dit artikel het recept zullen geven. Maar ook kun je het goed in cakes gebruiken of voor meringue. Een citroencake kun je dus goed afmaken met schuim van aquafaba. De verhouding die je nodig hebt is 45 milliliter voor 1 ei of 30 milliliter voor 1 eiwit. Het werkt wel het beste als het koud is. Een beetje citroensap en wat suiker zorgen ervoor dat het stabiel blijft.

kikkererwten-vocht-mixen

Waarom spoel je kikkererwten eigenlijk af?

Omdat de erwten rijk zijn aan eiwitten trekken deze eiwitten in het vocht. Kikkererwten bevatten veel saponine. Dit is een soort natuurlijke zeepstof. Dit trekt ook in het vocht. Zowel de eiwitten als de saponine zorgen ervoor dat het schuimt als je het opklopt. Het is dus niet schadelijk of ongezond maar zorgen wel voor schuim in je gerecht. Daarom spoel je het beter af als je alleen de kikkererwten gebruikt.

chocomousse-kikkererwten

Zo maak je een chocomousse van de aquafaba

1. Breek 100 gram pure chocolade met fleur de sel in stukjes en smelt au-bain-marie. Laat afkoelen tot je het nog wel kunt dippen.
2. Laat 1 blik kikkererwten goed uitlekken en vang het vocht op. Voor 2 porties heb je 75 gram nodig.
3. Voeg 1 theelepel citroensap toe aan het vocht en klop met een handmixer in 5 minuten zo dik mogelijk. Voeg tussendoor in delen 50 gram suiker toe en 1 theelepel vanillearoma.
4. Spatel er in delen de gesmolten chocolade bij. Giet in glazen en zet 30 minuten in de koelkast. Bestrooi eventueel met wat grof zeezout.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Womanly (@womanly_nl)