Food & Drinks

Feit of fabel: is het eten van een kiwi met schil gezonder?

kiwi-schil-eten-gezonder
Foto: Freepik

Kiwi’s staan al lang bekend om hun heerlijke smaak en uitstekende voedingswaarde. Maar wist je dat je de schil van een kiwi eigenlijk kunt eten? Nee, dat is geen geintje. Het klinkt misschien verrassend, maar er zijn mensen die de kiwi met schil en al opeten. Womanly zocht uit of het eten van je kiwi met schil nou echt gezond is. 

Kiwi eten zonder schil

Voor degenen die de kiwi al met schil eten voor de gezondheidsvoordelen, hebben we minder goed nieuws: het eten van de schil bevat dan wel een klein beetje voedingsstoffen en vezels, maar echt een stuk gezonder is het niet. Volgens het Voedingscentrum kan het zelfs zo zijn dat je maag de schillen moeilijk kan verteren. Heb je een gevoelige maag, dan kun je dus beter de kiwi zonder schil eten.

Voor sommige mensen kan kiwi bovendien zorgen voor een allergische reactie. Je merkt dan dat je mond na het eten van de vrucht gaat tintelen. Sommige mensen krijgen zelfs last van zweertjes in de mond. Hoewel deze reactie geen kwaad kan, is het verstandig om niet zo vaak kiwi’s te eten. Ben je toch dol op kiwi’s? Probeer dan een Kiwi Gold. Deze zijn milder en hebben ook een gladde schil.

kiwi-schil-gezond

Wel makkelijker, niet gezonder

We geven toe: het bijten in de harige schil lijkt op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk. Bovendien maakt het qua voedingswaarden dus niet veel uit of je de kiwi met of zonder schil eet. Ook kan het eten van de schil juist schadelijk zijn voor je gezondheid, omdat er soms bestrijdingsmiddelen in de schil zitten. Dan is het eten van de schil dus geen goed idee.

Wel kun je je kiwi een stuk makkelijker eten zonder dat je nog een extra mesje mee moet nemen. Wellicht dat je nog wat gekke blikken krijgt als je zomaar in het openbaar in een kiwi bijt, maar wie weet inspireer je ook nog andere mensen om deze vrucht met schil en al naar binnen te werken. Makkelijker is het dus wel, maar gezonder niet perse.

kiwi-schil-eten