Klachten overgang verminderen: zo zit je veel beter in je vel
-
Eline
- •

Opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen, somberheid en aankomen: de overgang is voor veel vrouwen absoluut geen pretje. Door de hormonale veranderingen die in het lichaam plaatsvinden, hebben veel vrouwen een groot aantal lichamelijke en mentale bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn per persoon zo verschillend, dat er geen kant-en-klare remedie bestaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de klachten van de overgang te verminderen. Womanly deelt graag enkele tips om je tijdens de overgang beter in je vel te voelen.
Bewegen, bewegen, bewegen
We weten het: het is nogal een open deur. Maar toch blijkt bewegen een ontzettend goede moodbooster te zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat fysieke activiteit 1,5 keer effectiever is voor een geluksgevoel dan therapie of medicijnen. Probeer daarom elke dag minsten een half uur matig-intensief te bewegen. Ga bijvoorbeeld voor een stevige wandeling in de buurt, of trek een baantje bij het plaatselijke zwembad.
Heb je andere lichamelijke klachten, zoals last van de gewrichten of stijfheid, probeer dan eens een lesje yoga of pilates. Hier beweeg je al je spieren op een rustige manier, en leer je bovendien om diep in en uit te ademen. Pilates is een goede keuze omdat je ook actief werkt aan het sterker worden van je spieren. Bovendien werken yoga en pilates stressverminderend: ook het verminderen van stress zorgt voor minder klachten.
Voldoende en gezond eten
Sommige vrouwen verliezen tijdens de overgang meer bloed dan normaal. Hoewel de menstruaties verder uit elkaar liggen en onregelmatiger worden, kan het bloedverlies juist verergeren. Daarom is het extra belangrijk om de tekorten die door het bloedverlies ontstaan aan te vullen. Door een tekort aan ijzer kun je je bijvoorbeeld erg moe en lusteloos voelen. Neem daarom extra ijzer supplementen of eet ijzerhoudende voedingsmiddelen zoals roggebrood of noten.
Probeer daarnaast zo’n vier keer per dag een zuivelproduct te nemen om het risico op botontkalking te voorkomen. Tijdens de overgang komen vrouwen makkelijker aan. Kritisch kijken naar het eetpatroon kan daarom helpen om je fit te blijven voelen en lekker in je vel te zitten. Matig de inname van alcohol zoveel mogelijk en eet voldoende groenten en fruit.
Praat erover met lotgenoten
De overgang kan een zware en soms heftige periode zijn. Daarom is het belangrijk om je wensen en zorgen te blijven uiten. Omdat familie en vrienden je klachten wellicht niet altijd begrijpen, kan het ook helpen om contact te zoeken met lotgenoten. Deze weten wat er in je lichaam en hoofd omgaat en kunnen je wellicht beter ondersteunen.
Online zijn diverse platforms te vinden waar je contact kan zoeken met lotgenoten. Kijk bijvoorbeeld eens op de website Vrouw en Overgang, waar je berichten kan plaatsen op zowel een forum als een Facebookgroep. Praten over je lichamelijke en mentale klachten zorgt vaak al voor verlichting. En bedenk: je bent absoluut niet alleen.