Living

Zo krijg je kleding weer fris en fruitig zonder de wasmachine aan te zetten

kleding-schoon-wassen
Foto: Freepik

Wassen is een van de dingen die je werkelijk heel vaak doet. Het lijkt of die wasmand werkelijk nooit leeg komt. We hebben al de nodige artikelen geschreven over hoe vaak je bijvoorbeeld je handdoeken zou moeten wassen. Er is heel wat te schrijven over hoe je het beste je kleding kunt wassen, op welke temperaturen, welk wasmiddel en ga zo maar door. Maar is het eigenlijk wel nodig om je kleding te wassen als er geen vlekken op zitten? Tijd voor een onderzoekje!

Je kleding stomen en luchten in plaats van wassen

Minder wassen is eigenlijk veel beter voor je kleding. Maar ook voor het klimaat en natuurlijk de financiën, want iedere wasbeurt kost geld. 1 op de 4 mensen wast voornamelijk omdat ze willen dat het lekker ruikt, niet zo zeer omdat het vies is. Dus wordt er 409 miljoen keer een was gedraaid die eigenlijk niet nodig is. Bovendien tast wassen de kleur en de kwaliteit aan. Je kunt een wasbeurt makkelijk overslaan en je was een half uur buiten hangen. Vooral wollen en kwetsbare stoffen vinden dit fijner dan de wasmachine.

En ruikt een shirt of jasje na een dag dragen wat muf h? Dan hoeft het ook niet gelijk de wasmand in. Als er geen vlekken op zitten kun je het ook prima stomen. Je kunt vrijwel ieder kledingstuk stomen en dat kun je ook gewoon thuis doen als je geen apparaat hebt. Zet de douche (warm) aan en hang het kledingstuk zo dicht mogelijk bij de douchekop. Het moet natuurlijk niet echt nat worden. Sluit de deur en ramen en laat een paar minuten hangen.

stomen-kleding

Je kleding sprayen of in de vriezer leggen

Je kunt je kleding ook sprayen met alcohol, dit kun je bij de drogist kopen. Alcohol doodt namelijk de bacteriën die vieze geurtjes veroorzaken. Mix 1/3 alcohol met water in een plantenspuit en spray je kledingstuk in. Dit is een goede eco-tip van Women’s Health. Je spijkerbroek kun je het beste in een diepvrieszak of kussensloop 24 uur in de vriezer leggen. Dan bevriezen ook alle bacteriën en en verdwijnen vieze geurtjes. Daarna wel even goed ontdooien natuurlijk!

vlekken-weg-zonder-wassen

Vlekken op je kleding verwijderen

Vlekken verdwijnen natuurlijk niet vanzelf. Een grote vlek of modder krijg je er natuurlijk niet uit zonder te wassen. Maar als je een kleine vlek hebt hoef je het kledingstuk ook niet helemaal te wassen. Alleen de vlek behandelen met een vlekverwijderaar en dat deel uitspoelen is eigenlijk ook voldoende. Je kledingstuk is schoon en de vlek weg. Met deze tips krijg je het vast voor elkaar om 1 of 2 keer per week die wasmachine uit te laten.