Food & Drinks

Dit is waarom de kleur van groenten belangrijk is voor jouw gezondheid

kleur-groente-gezondheid
Foto: Freepik

Dat groente belangrijk is voor je gezondheid weten we allemaal. Minimaal 250 gram per dag zou het beste voor je zijn. Wat niet altijd makkelijk is, maar als je het ook gebruikt in soep en salade wordt het al wat makkelijker. Dat het uitmaakt welke kleuren je eet ook mee werkt aan je gezondheid wist je waarschijnlijk nog niet. Ook wij waren verbaasd toen we dat lazen. Maar eigenlijk best fijn, want een regenboog aan kleuren op je bord maakt het eten van groente nog leuker.

Wat maakt kleur in groente zo gezond?

Op de site van Delicious vonden we een verhaal over kleuren van groente. In iedere kleur zit namelijk fytonutriënt en dat heeft bij iedere kleur een unieke functie. Deze beschermen ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Zij versterken het immuunsysteem van een plant en zouden daarom ook werken aan ons immuunsysteem en ons zo beschermen tegen (chronische) ziekten. Dit blijkt uit diverse internationale onderzoeken.

Eigenlijk is het een hele natuurlijke medicijnkast waarmee bewezen wordt dat het je gezond kan maken. En mensen dus veel gezonder worden door allerlei verschillende kleuren groenten te eten omdat iedere kleur weer anders werkt. Hoe meer je van die fytonutriënten binnenkrijgt, hoe beter het is. Buiten het feit dat er natuurlijk heel veel vitamines en mineralen in zitten. Alle kleuren versterken en ontgiften ons lichaam. Heerlijk én makkelijk!

rode-oranje-groente

Dit doen de groente kleuren rood, oranje en geel

Rood zit vol lypoceen (vitamine A) en dit werkt tegen hart-en longziekten. Het geeft een super boost aan je immuunsysteem en is goed voor huid en hersenen. De anthocyanides helpen tegen kanker en hart-en longziekten. Oranje zit vol bètacaroteen wat natuurlijk goed is voor je ogen en huid. Verder zitten er stoffen in die ontstekingsremmend werken en het risico op hartziekten verlagen. En het zit bovendien vol vezels en mineralen.

De rode kleur zit in heel veel groente en ook in fruit: aardbei, cranberry, framboos, granaatappel, kersen, watermeloen en in rode peper, rode ui, tomaten, bieten, tomatensaus en tomatenpasta. Oranje en geel zie je in gele paprika, zoete aardappel, mais, wortel, pompoen en in ananas, sinaasappel, banaan, mandarijn, mango, abrikoos, perzik, cantaloupe en citroenen. Ook in verse kurkuma kun je dit vinden.

groen-paarse-groente

Dit doen de groente kleuren groen, blauw, paars

Groen is extra ontgiftend, dit is vooral zo in alle koolsoorten. Het is daardoor heel goed voor je lever, je hersenen en je hart. Het zou ook ontstekingsremmend zijn, een bron van vezels en bevat vitamine A en K1. Blauw en paars zorgen voor celvernieuwing, zijn goed voor hart en brein en verminderen de kans op kanker en diabetes.  Dus spinazie, avocado, broccoli, asperges, artisjok, kiwi, groene kruiden en koolsoorten vallen onder groen, blauwe bes en druif, vlierbes, rozijn, pruim, vijg en aubergine zijn blauw en paars.

bruin-witte-groente

Dit doen de groentekleuren wit en bruin

Wit en bruin zit vooral in de uienfamilie. Het bevat veel allicine wat tegen tumoren zou werken. Goed voor het hart en is ontstekingsremmend. Bovendien zit het vol antioxidanten, Alle uien vallen hieronder en verder pastinaak, knoflook, bloemkool, prei, kikkererwten,  daikon en paddestoelen . Wij gaan aan de gang met die regenboog aan kleuren op het bord. Dat wordt leuk koken!