Food & Drinks

Zo voorkom en verwijder je die gore knoflook geur aan je handen

knoflook-geur-handen-verwijderen-voorkomen
Foto: Freepik

Knoflook: veel gerechten maak je er lekker mee, maar de geur kan wel een nadeel zijn. Er wordt wel eens gezegd dat je twee dagen plezier hebt van knoflook. De dag dat je het eet, en de dag erna, wanneer je het alleen nog ruikt. Maar de geur die aan je handen blijft zitten nadat je knoflook hebt gesneden is een vervelende: deze blijft lang hangen. Dus zou het fijn zijn om te weten hoe je dit kunt voorkomen of, in ieder geval, hoe je de geur er weer makkelijk vanaf krijgt.

Knoflook stinkt, maar is wel gezond

De geur van knoflook (en ook van de ui) komt door de zwavel die er in zit. De echte boosdoener zit eigenlijk in de maag. Als de knoflook daar wordt afgebroken, komen die zwavelgassen los. Dit wordt opgenomen in je bloed en dan komt de geur via de huid en longen weer naar buiten. Niet fijn dus. Maar wij willen dit keer voornamelijk die geur van je handen krijgen. Want het is tenslotte heel gezond.

Knoflook heeft namelijk een cholesterolverlagende werking en verlaagt ook de bloeddruk. Er wordt ook wel gezegd dat dit het immuunsysteem versterkt en beschermt tegen kanker. Deze laatste beweringen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Maar het is niet alleen gezond, het is voornamelijk heel lekker. Door allerlei mediterrane gerechten of een heerlijke knoflooksaus bij de shoarma of bbq. En omdat we het dus veel gebruiken willen we weten hoe we van die geur afkomen.

knoflook-geur-handen-wassen

De geur van knoflook aan je handen voorkomen

Voordat je knoflook gaat snijden kun je een beetje olijfolie aan je vingers doen. De geur kan zich dan veel slechter hechten. En wanneer je klaar bent met snijden zit de geur dus niet aan je handen. Dit is trouwens ook een goede tip voor het snijden van rode peper, dan houdt het de hete smaak aan je handen tegen. Het nadeel is natuurlijk wel dat je handen heel vet zijn en alles onder de olie komt te zitten. Dus alleen snijden en meteen handen en mes wassen.

knoflook-geur-verwijderen-zout

Hoe verwijder je de geur van knoflook?

Je kunt je handen wassen na het snijden door ze nat te maken en deze daarna over een roestvrijstalen bak of kraan te wrijven. Als je daarna je handen wast is de geur verdwenen. Je kunt ook je handen eerst met keukenzout wassen en daarna pas met water. Dit werkt ook tegen de geur van uien. Gemalen koffie met warm water kan ook helpen. En natuurlijk baking soda. Als je dit mengt met wat citroen en door je handen wrijft, is de geur zo verdwenen. Wel nog even nawassen natuurlijk.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!