Food & Drinks

Slecht ruikende koffie-adem voorkom je zo (stuur hem door naar alle leraren)

vieze-koffie-adem-voorkomen
Foto: Freepik

Veel mensen starten de dag met een kop koffie. Maar wat vervelend is van koffie drinken, is dat je er nogal van uit je mond kunt gaan stinken. Wij vroegen ons af wat daar de reden van is en hoe je van die koffie-adem afkomt. Of nog beter: hoe je dit kunt voorkomen. Want er is niets vervelender dan dat een ander last heeft van jouw stinkende adem.

Wat is de oorzaak van koffie-adem?

Uitdroging is een grote oorzaak van een vieze koffie-adem. Dat komt omdat je wakker wordt met meestal een droge mond. Dat wordt ook wel xerostomie genoemd. Je hebt speeksel nodig om je mond vochtig te houden en dat is in de ochtend nog niet goed op gang gekomen. En dit geeft een vieze geur. Dus drink eerst die koffie en ga dan pas ontbijten.  Er is wel wat verschil van mening hoe koffie die vieze geur kan verergeren.

Een deel van de wetenschappers zijn van mening dat je koffie-adem verergert als je er melk of room bij drinkt. Daarmee worden er meer bacteriën gemaakt die zwavelhoudende producten produceren en dat geeft die vieze koffie adem. Maar anderen zijn van mening dat het door de cafeïne in de koffie komt. Cafeïne remt de speekselproductie in de mond af en daardoor wordt je mond droger. Het zou ook de pH-waarde verlagen, waardoor er bacteriën vrijkomen die een slechte adem veroorzaken.

vieze-koffie-adem-voorkomen-water

Hoe voorkom je de koffie-adem?

Een oplossing kan zijn om een tongschraper te gebruiken. Door de haartjes op je tong daarmee regelmatig te reinigen voorkom je een slechte adem. En het helpt ook goed tegen tandplak waar je tandarts, maar vooral jezelf, ook weer blij van wordt. Je tong reinigen heeft ook als voordeel dat het je smaak kan verbeteren omdat je er dode cellen en voedselresten mee verwijderd. Het Voedingscentrum heeft 2 tips: een appel eten na koffiedrinken en, zoals de Italianen altijd al doen, water bij je koffie te drinken.

vieze-adem-voorkomen-tanden-poetsen

Natuurlijk is goed je tanden poetsen een slim idee. Dit kun je beter pas 30 minuten nadat je koffie hebt gedronken doen. In het eerste half uur maakt je speeksel namelijk de juiste pH-waarde aan die je mond neutraliseert. En dit speeksel beschermt ook weer je tandglazuur. Als dat allemaal niet helpt kun je nog een mondspoelmiddel gebruiken. Kies dan wel voor een middel dat zink en sodium biocarbonaat bevat en vermijdt de middelen met chloorhexidine. Dit laatste middel kan je tanden namelijk verkleuren.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!