geeft koffie energie.jpg
Health

Middagdip oplossen met een bakje koffie? 7 betere alternatieven

In de ochtend opstaan met een lamlendig gevoel of halverwege de middag het beroemde middagdipje, we hebben er allemaal wel last van. Dus een bak koffie lijkt dan vaak de juiste oppepper om weer energie te krijgen, maar is dat ook echt zo. En heb je geen andere opties om energie te krijgen. Wij zochten voor je uit of koffie echt werkt en wat er nog meer werkt op dit soort momenten.

Helpt koffie echt om energie te krijgen?

Na het drinken van koffie kan cafeïne al snel werken. Dit komt omdat het in je bloedbaan terecht komt. In je hersenen zitten adenosinereceptoren die je opwinding onderdrukken en de slaap bevordert. Cafeïne dring hierin binnen en daardoor wordt de werking hiervan minder. Je krijgt dus meer energie.

Maar het houdt dus ook je slaap tegen. Vooral als je dus laat op de dag koffie drinkt komt dit je slaap niet ten goede. Voordeel is wel weer dat cafeïne ook op je darmen werkt en je stoelgang wordt gestimuleerd. Dus dat 1e kopje is misschien toch niet zo gek.

koffie-geeft-enegie

Hoeveel kopjes koffie kun je drinken per dag?

Er wordt aangeraden om eigenlijk na 12.00 uur geen koffie meer te drinken omdat de cafeïne uren in je systeem blijft zitten. Cafeïne verhoogt ook het niveau van dopamine in de herseneen. Dit geeft je een geluksgevoel en werkt dus positief op ons humeur. Maar als je er veel van drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.

Koffie is namelijk door de cafeïne best verslavend. Je wordt steeds chagrijniger wakker en krijgt hoofdpijn als je een tijdje geen koffie drinkt. Het beste is dus om niet meer dan 3 tot 5 kopjes per dag te drinken. En zeker niet in de avond vlak voor het slapen gaan. We geven je daarom 7 opties om wat anders te drinken of te eten i.p.v. koffie.

bananen-en-koffie-geven-energie

Alternatieven om middagdip te verslaan

  1. Avocado: heeft behalve gezonde vetten en vezels ook het fijne dat je snel vol zit. En als je dat gevoel hebt krijg je ook meer energie. Dus prima om de dag mee te starten of bij je lunch te eten.

2. Havermout: heeft ditzelfde effect. Het is koolhydraatrijk en heel effectief om je lichaam in de ochtend een boost te geven. Tijdens de middagdip kun je dus heel goed een snack met havermout nemen. Let alleen wel op dat er niet teveel suiker in zit, want dan werkt het niet zo goed.

3. Eieren: zitten vol met ijzer, vitamines en mineralen. En dat werkt ook goed op je energie. En met eieren kun je zoveel doen. Bakken. roeren, koken, ga zo maar door.

4. Bananen: zitten vol met vitaminen, antioxidanten en koolhydraten. Je concentratie gaat meteen vooruit na het eten van een banaan. En die energie boost heb je ook meteen te pakken. Dus neem voortaan een banaan mee naar het werk.

5. Appels; Appels bevatten natuurlijke suikers die je lichaam snel een oppepper geven. Daarnaast zitten ze vol antioxidanten en die verlagen je cholesterol. Win-win situatie dus.

chocola-en-koffie-geven-energie

6. Chocola: maar dan wel de pure versie. Van een klein stukje schocola is bewezen dat het je geestelijke alertheid bevordert. En dat heb je net nodig om een uur of 4 in de middag. Het geeft je verder ook endorfine en serotonine en dat geeft je een geluksgevoel. Zingend door het einde van de middag dus.

7. Chai latte: dit is zeer populair, maar dus ook een goede oplossing i.p.v. koffie. Er zit namelijk geen cafeïne in. Maar omdat het wel wat op de smaak van koffie lijkt werkt het net zo goed door de kruiden kardemom, gember en kaneel. En die geven je energie. Dus voortaan deze maar bestellen in de middag bij je favoriete koffiezaak.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!