Food & Drinks

Dit is het effect van een kopje koffie drinken op een lege maag

koffie-drinken-lege-maag
Foto: Freepik

Koffie: er gaat bij ons geen dag voorbij zonder wat kopjes van dit heerlijke goedje. De één drinkt het graag meteen bij het opstaan, de ander juist later op de dag. Hoewel we het graag de hele dag zouden drinken, is teveel koffie niet echt gezond. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En is het vooral slecht voor je gezondheid om koffie voor het ontbijt te drinken? Womanly zocht het voor je uit. 

Is het echt slecht om koffie op een lege maag te drinken?

De meeste mensen zeggen dat het beter is om eerst een boterham te eten of op zijn minst wat yoghurt, voordat je aan je kopje koffie begint. Koffie op een lege maag drinken zou namelijk slecht voor je zijn. Maar gelukkig: het is meestal geen groot probleem! Het schijnt zelfs gezondheidsvoordelen te hebben. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommigen krijgen er wel degelijk buikpijn van. Hoe kan dat?

Koffie bevat natuurlijk cafeïne en fenolen, dit zijn stofjes die het zuur in de maag beïnvloeden. Het stimuleert dat er gastrine wordt aangemaakt. Gastrine is een hormoon dat de uitscheiding van maagzuur bevordert. En maagzuur bevordert weer de vertering, maar het maakt ook de maag zuurder. Daar kun je dus wel last van krijgen, zeker als je al vaak last van maagzuur hebt. Ook dan kan je maag het nog steeds aan, het voelt alleen niet fijn.

koffie-drinken-lege-maag

Dus toch beter eerst ontbijten?

Als je geen last van maagzuur na de koffie hebt, is het niet nodig om eerst te ontbijten. Als jij geen ontbijter bent, drink dan gerust een kop en eet wanneer je trek krijgt. Maar mocht je last van je maag hebben, ontbijt dan in ieder geval een beetje. Of doe wat (opgeklopte) melk in je koffie. Je kunt er ook voor kiezen om decaf koffie te drinken. Minder cafeïne geeft namelijk ook minder maagzuur. Koffie drinken op een lege maag is dus echt niet schadelijk, het kan hooguit wat last opleveren voor sommige mensen.