Food & Drinks

Hoe gezond is koffie en hoeveel kopjes mag je per dag?

koffie-gezond-voordelen-nadelen

Of je nou espresso met havermelk drinkt of de filter variant met melkpoeder: de ochtend beginnen met een verse kop koffie is altijd even een geluksmomentje. Toch zijn er steeds vaker mensen die net als Dry January proberen om een maand geen koffie te drinken, met de reden dat het dagelijkse bakkie pleur eigenlijk niet zo gezond blijkt te zijn. Is dit echt zo, en kunnen we het kopje zwarte goud beter laten staan?

Gezondheidsvoordelen van koffie

Laten we beginnen met het goede nieuws: er zijn wel degelijks gezondheidsvoordelen aan het drinken van koffie. Zo draagt het drankje bij aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.Volgens het Voedingscentrum geeft het drinken van 2-4 koppen kopjes per dag tot 10% minder kans op aandoeningen op de kransslagaders en beroertes. Het drinken van 5 koppen per dag zou een 30% lager risico op diabetes type 2 geven.

Koffie heeft een gunstig effect op de vermindering van hart- en vaatziekten omdat het chlorogeenzuur bevat. Dit is een antioxidant die de werking van de bloedvaten verbetert en ervoor zorgt dat er geen vettig laagje in de aderen achterblijft. Ook het stofje cafeïne kan een positief effect op je gezondheid hebben. Zo zorgt cafeïne voor een tijdelijke mentale boost waarin je je beter kan concentreren en je meer motivatie hebt.

koffie-gezond-voordelen

Gezondheidsnadelen van koffie

Als je bovenstaande gezondheidsvoordelen leest, lijkt koffie dus een gezond drankje om elke dag te drinken. Maar dat is niet helemaal het geval. Het maakt namelijk veel uit wat voor soort je drinkt, en hoeveel kopjes je per dag neemt. Gek genoeg kan teveel koffie juist weer voor een toename in hart- en vaatziektes zorgen. Dit ligt aan het stofje cafestol, een ‘vetachtige’ stof die het slechte cholesterol in je bloed verhoogt.

Ook cafeïne kan zorgen voor lichamelijke kwalen. Hoewel deze stof in de juiste mate een opwekkend effect kan geven, zorgt een te hoge dosis cafeïne voor en verhoogde hartslag, trillingen, overmatig zweten en een zenuwachtig gevoel. Ook vertraagt het de productie van melatonine, waardoor je minder goed slaapt. Als je geneigd bent om meer koffie te drinken omdat je moe of gestresst bent, dan kun je dit dus beter juist niet doen.

koffie-gezond-nadelen

Koffie uit cups minder gezond

Om deze gezondheidsnadelen tegen te gaan kun je het beste zwarte en gefilterde koffie drinken. De gefilterde variant bevat namelijk aanzienlijk minder cafestol dan koffie uit cups. Het Voedingscentrum adviseert dan ook een dagelijks maximum van 5 kopjes gefilterde koffie of 3 kopjes uit een cupje. En logischerwijs is het gezonder om geen suiker of melk toe te voegen.

Of koffie gezond is of niet, hangt dus af van de soort die je drinkt en wat je verder aan je kopje toevoegt. Ook de tolerantiedrempel voor cafeïne verschilt per persoon. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan is het verstandig om je dagelijkse inname beperkt te houden. Over het algemeen geldt: geniet, maar drink met mate.

koffie-gezond-ongezond

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!