Health

Dit gebeurt er met je lichaam als je het vaste kopje koffie in de ochtend overslaat

koffie-ochtend-overslaan
Foto: Freepik

Nadat we ons schoonheidsslaapje hebben gehad, is het tijd voor een lekker bakje koffie. Zonder ons vertrouwde bakkie pleur, voelt het alsof de dag nog niet is gestart. Het gebrek aan cafeïne kan onder andere zorgen voor hoofdpijn. Hierdoor klinkt het niet echt verleidelijk om te minderen of zelfs te stoppen met koffiedrinken. Zoals je weet heeft koffie een behoorlijke impact op je lichaam. Wij waren dan ook benieuwd wat er gebeurt als je dat bakje koffie vervangt door een ander drankje. 

Symptomen als je stopt met koffiedrinken

Voor de meeste mensen is dat cafeïne shotje onmisbaar om de dag te beginnen en goed te kunnen functioneren. Natuurlijk weten we allemaal dat teveel koffie niet goed is voor je lichaam. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je gaat minderen of helemaal stopt met drinken? Marie Claire legt uit dat het verschil vooral te merken is tijdens de eerste 7 dagen. En eerlijk gezegd zijn die kenmerken niet meteen positief. Cafeïne heeft namelijk een stimulerend effect op je darmen.

As je meteen stopt met koffiedrinken, raakt de boel aardig verstopt waardoor het lastig wordt om die grote boodschap in gang te zetten. Niet fijn dus om met een opgeblazen gevoel de dag door te komen. Daarnaast stimuleert cafeïne ook je hersenen. Laat je dat kopje koffie staan, dan kan het zomaar eens zijn dat je veel vergeetachtiger wordt en minder goed kan concentreren tijdens het werk. Toch heeft het ook positieve gevolgen op langer termijn. Benieuwd naar de voor- en nadelen van koffie? Wij hebben ze op een rijtje gezet.

koffie-drinken-symptomen

Negatieve veranderingen van stoppen met cafeïne

Hoofdpijn is een afkickverschijnsel waar je ongetwijfeld mee te maken zal krijgen. Cafeïne veroorzaakt een samentrekking van de bloedvaten in de hersenen en dit zorgt voor een vertraging in de bloedstroom. Die kopjes koffie leiden tot vernauwing van de bloedvaten.  Als je stopt met dat bakkie goud (of mindert), dan openen de bloedvaten juist weer en neemt de bloedtoevoer naar de hersenen toe.

Deze abrupte verandering kan dus zorgen voor hoofdpijn als ontwenningsverschijnsel. Ook zal je merken dat je minder alert bent, waardoor je in een dipje terecht kan komen. Gelukkig gaat dit snel weer over. Gewoon een kwestie van volhouden! Wat je trouwens misschien niet zou verwachten is dat je wat kilo’s kan aankomen. Vooral koffie op een lege maag kan namelijk je eetlust onderdrukken. Als je genoeg gezond eten in huis haalt, dan moet dat helemaal goed komen.

voordelen-stoppen-koffie

Positieve veranderingen van het stoppen met koffie

Gelukkig zijn er ook voordelen om te stoppen of te minderen met dat bakje troost. Maar dan moet je het wel lang genoeg volhouden. Na zo’n week worden je tanden witter. Daarnaast slaap je waarschijnlijk ook veel beter en hoef je minder vaak naar de wc. Cafeïne werkt namelijk vochtafdrijvend.

Hierdoor verlies je niet alleen vocht, maar zit je ook vaker in het allerkleinste kamertje. Best vervelend als je een dag met alleen maar meetings hebt en niet op elk moment naar het toilet kan. Is een warm kopje thee toch wat verstandiger. En als je dan toch die smaak van koffie mist, kun je altijd nog een heerlijke koffie overnight oats maken. Daar zit maar een beetje cafeïne in verwerkt.