Food & Drinks

Waarom koffiedik een wondermiddel is voor je tuin, huis én lichaam

koffiedik-tuin-huis-lichaam-toepassingen
Waarom koffiedik een wondermiddel is voor je tuin, huis en lichaam (Afbeelding: Unsplash)

Wat is koffie toch een heerlijk goedje. Niet alleen om de lekkere smaak en de nodige energieboost, maar ook omdat zelfs het koffiedik na afloop ons met allerlei problemen kan helpen. Wist je bijvoorbeeld al dat koffiedik heerlijk is als scrub, maar tegelijkertijd ook een goede bestrijding tegen muggen is? Ontdek hier waarom koffiedik nou precies zo’n wondermiddel is.

Koffiedik toepassingen in de tuin

Koffiedik is een perfect product voor in je tuin. Zo zijn bepaalde bestanddelen van koffie, zoals caffeine, giftig voor insecten en slakken. Als je je koffiedik tussen de planten gooit, blijven de slakken ervan weg. Bovendien dient het prutje ook als een voedzame compost. Het goedje is namelijk rijk aan stikstof en magnesium, kalium en calcium: allemaal goede bouwstoffen voor je planten.Let er wel op dat sommige plantjes niet tegen de zuurgraad van koffie kunnen.

Een andere handige toepassing van gemalen koffie in je tuin, is het verdrijven van muggen. Om van muggen af te komen gebruik je geen koffiedik, maar droge gemalen koffie. Doe wat koffiepoeder in een schaaltje en dek het af met aluminiumfolie. Zet het schaaltje vervolgens buiten en steek het aan. Muggen houden absoluut niet van de geur van koffie, en zullen dan ook ver van de lucht vandaan blijven.

koffiedik-tuin

Koffiedik gebruiken in huis

Ook voor in huis kent koffiedik veel toepassingen. Heb je wel eens last van vieze geurtjes in de koelkast? Zet dan een schaaltje met koffiedik achterin. De koffie trekt de geuren aan en neutraliseert ze. Ook nare luchtjes uit de gootsteen kun je met koffiedik bestrijden. Gooi een paar eetlepels koffiedik in het afvoerputje, gevolgd door een paar druppels afwasmiddel en kokend water. De koffie breekt het vet af en laat de nare luchtjes verdwijnen.

Niet alleen voor het maskeren van vieze luchtjes, maar ook voor krassen is koffie een handig hulpmiddel. Heb je een lelijke kras op je tafelblad? Wrijf er met wat vochtig koffiedrab overheen en je zult zien dat de kras een stuk minder zichtbaar wordt. Let op: dit werkt vooral bij meubilair dat van zichzelf al donker is. Daarnaast werkt het koffiedrab ook als een handig schuurmiddel voor je pannen.

koffiedik-huis

Koffiedik voor je huid en haren

Ben jij geen fan van al die dure beautyproducten voor je huid en je haar? Je gebruikte koffie is een duurzame en goedkope vervanger van een lekkere scrub. Meng de koffie met suiker en kokosolie tot een glad goedje. Masseer dit goed in om het lichte scrub-effect te krijgen. Spoel het vervolgens goed af en je hebt weer een zijdezachte huid. Kijk uit met het gebruiken van de scrub op je gezicht: de harde korrels kunnen de fijne gezichtshuid beschadigen.

Goed nieuws voor de lezers met donker haar: koffiedik is ook een erg goed middel om je haar te laten glanzen. Voor blond haar is dit geen aanrader, want het koffiedik kan je haar verkleuren. Masseer de koffie voor het wassen in je natte haar en hoofdhuid. De koffie zorgt voor een lichte scrub van je hoofdhuid en geeft een prachtige glans aan je donkere lokken.

@gezondnu Koffie is niet alleen een lekkere opkikker in de ochtend, het is ook nog eens een ideaal ingrediënt om je lichaam mee te scrubben. 🙌🏻 En raad eens: het is supermakkelijk zelf te maken. De redactie van gezondnu testte het uit. Meer weten over de voordelen van een zelfgemaakte koffiescrub? Check dan gezondnu.nl! • #gezondnu #diy #gezondediy #zelfmaken #beauty #verzorging #budgetproof #duurzaam #magazine ♬ Lazy Sunday – Official Sound Studio

Creatief met koffiedik

Voor de creatievelingen onder ons: koffiedik is ook nog eens een leuk knutselmiddel. Wist je bijvoorbeeld dat je met koffie kunt schilderen? Gebruik hiervoor koffiedrab dat je aanlengt met water. Lukt het je niet om de juiste kleur te krijgen, dan kun je ook oploskoffie gebruiken. Hiermee bepaal je zelf hoe donker je de ‘verf’ wil hebben.

Ook textiel kun je met koffie verven. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je eerst koffie zetten, en het dan met wat water aan de kook brengen. Laat vervolgens de stof ongeveer een uur in het koffiemengsel weken. Hoe meer koffie je gebruikt, hodonkerderer de stof wordt. Een andere manier om je textiel te kleuren is om het koffiedrab over de stof uit te spreiden en te laten drogen. Op Wikihow vind je een volledig stappenplan.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!