Food & Drinks

Koken met pakjes en zakjes: hoe gezond is dat eigenlijk?

koken-met-pakjes-en-zakjes-ongezond
Foto: Aline de Jong

De laatste tijd lezen we vaak dat koken met zakjes en pakjes niet gezond zou zijn. Dat is eigenlijk wel gek. Als je namelijk in de supermarkt rondloopt liggen de schappen vol met allerlei zakjes en pakjes om snel je gerechten te maken. En vaak staan er ook allerlei kreten op dat het gezond zou zijn en allerlei goede vitamines zou bevatten. Is dit dan allemaal onzin? Daar wilden we meer van weten.

Is koken met pakjes en zakjes nu echt zo ongezond?

Het beste is natuurlijk om op de ingrediëntenlijsten te kijken van al die pakjes en zakjes. En dat valt dan nog niet mee, want er staan heel veel middelen op waarvan je eigenlijk niet eens weet wat het is. Meestal blijkt de inhoud erg bewerkt te zijn. Veel zout, vaak verzadigde vetten en veel suiker. En dan dus allerlei toevoegingen die je zelf nooit zou gebruiken als je vers zou koken. Waarschijnlijk heb je al die toevoegingen niet eens in huis. Koken met pakjes en zakjes is dus niet echt gezond.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat zijn er niet heel veel. De zakjes om nasi of macaroni te maken, alle sauzen voor je pasta of oosterse gerechten: ze bevatten meestal wel erg veel onnodige zaken. En zo kom je er dus al snel achter dat ze inderdaad niet erg gezond zijn. Zeker als je vaak kookt met al deze zakjes en pakjes. Het lijkt makkelijk en je bent sneller klaar denk je dan, maar dat valt meestal wel mee. Vers koken duurt echt niet zo veel langer.

zakjes-pakjes-koken

Mag je deze zakjes en pakjes dan nooit gebruiken?

Zo streng hoef je nu ook weer niet te zijn. Altijd vers koken, zeker na een lange drukke dag, valt niet mee. Dus je mag het jezelf best wel makkelijk maken af en toe. Want zelf bijvoorbeeld een uitgebreide nasi of roti maken doe je niet zomaar iedere dag. Dus dan is koken met zo’n pakje of zakje echt niet zo erg. Maar maak er geen gewoonte van. Je krijgt namelijk niet de echte smaak van verse producten binnen en wel veel teveel zout en suiker.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!