Food & Drinks

Koolzuur en het aantasten van je glazuur: de feiten en fabels

glazuur-tanden-aantasten-feiten
Foto: Freepik

Drankjes met koolzuur zijn altijd zeer geliefd en lekker. En vooral feestelijk als je aan champagne of prosecco denkt. Maar wat is eigenlijk die koolzuur die erin zit om het te laten bubbelen. Waar is dit van gemaakt. En is het niet heel slecht voor je tanden? Wij hoorden namelijk vaak dat het niet goed voor het glazuur van je tanden zou zijn. Maar is dat wel echt waar?

Wat is koolzuur eigenlijk en waarom verdwijnt het ook weer na een tijdje?

De bubbels en prik in frisdrank en bruisend water wordt koolzuur genoemd. Dit is een natuurlijk gas, ook wel CO2 of koolzuurgas genoemd.. Sommige waterbronnen hebben van nature een klein beetje CO2, maar daar mee krijg je nog geen prik in je water. Bij de productie van koolzuurhoudende drankjes wordt koolzuur onder hoge druk toegevoegd. Als je de fles opent gaat de druk eraf en komt er zuurstof bij. Vergeet je de dop erop te doen verdwijnen dus ook de bubbels.

Als je een prik drankje snel drinkt kun je ook een pijnlijk gevoel in je neus krijgen. Het blijkt dat frisdrank met koolzuur erin de pijnsensoren in de neus net zo activeren als bijvoorbeeld bij mosterd. De University of South California ontdekte dat koolzuur een brandend gevoel kan geven en de zenuwen die reageren op pijn in je neus en mond geven dan dit pijnlijke gevoel in je neus.

koolzuur-slecht-voor-glazuur

Is koolzuur dus slecht voor je tanden?

Frisdrank is inderdaad niet goed voor je tanden maar dit komt dus niet door de koolzuur. De zuurgraad van je drankje is slecht voor je tanden. De zuurgraad en dus de ph-waarde van je mond is meestal 7. Hoe lager deze waarde hoe groter de schade aan je gebit. Koolzuur is een zwak zuur. Maar aan bijvoorbeeld cola wordt fosforzuur toegevoegd en die maakt dat de zuurgraad rond de 3 uitkomt. En dat is dus slecht voor je tanden.

Het probleem zit dus niet in de koolzuur maar in alle andere dingen die worden toegevoegd. Vooral ijsthee en energiedrankjes zijn heel slecht voor je glazuur. En dan hebben we het nog niet over de suiker die toegevoegd wordt. Gewoon bruisend water drinken is het beste, daar zit niets in wat je glazuur aantast. Koolzuur zorgt wel voor extra lucht in je maag. Daardoor kun je gaan boeren, last van een opgeblazen gevoel of winderigheid krijgen. Dus als je last van maagzuur hebt of prikkelbare darmen kun je  koolzuur beter mijden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!