koriander-vies-of-lekker
Food & Drinks

Team heerlijk of team zeep? Waarom koriander zo verschillend smaakt

Zit je heerlijk in een Mexicaans restaurant te dineren, proef je opeens een hap zeepsop in je mond. Voor sommige mensen kan koriander een hele maaltijd verpesten. Er bestaat geen ander kruid dat voor zo’n sterke tweedeling in haters of liefhebbers zorgt. De één vindt het heerlijk, volgens de ander smaakt het naar afwasmiddel. Hoe kan het toch dat de smaken zo verschillen? Wij zochten het voor je uit.

Koriander smaak genetisch bepaald?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de verdeling in smaak hoogstwaarschijnlijk komt van een genetische afwijking. De mensen die koriander naar zeep vinden smaken dragen het zogenaamde OR6A12-gen dubbel met zich mee. Dit gen zorgt ervoor dat hun geurreceptoren erg sterk reageren op verzadigde aldehyden. Dit is het stofje in koriander dat een ‘zeepachtige’ geur afgeeft.

De mensen die koriander wel lekker vinden, reageren dan weer meer op de non-verzadigde aldehyden in het kruid. Deze stof geeft een wat fruitige en kruidige geur af. Toch zijn onderzoekers er nog niet over uit of het echt genetisch bepaald is: veel mensen die het dubbele OR6A12-gen bezitten, vinden koriander toch lekker smaken. Het blijft dus nog een mysterie waar het grote verschil precies vandaan komt.

koriander-smaak-vies-lekker

De smaak van koriander

‘Alsof je een slok afwasmiddel neemt’, zo beschrijven de koriander-haters dikwijls de smaak van het kruid. En die haat is groot: er bestaat zelfs een anti-koriander Facebook met meer dan 285,998 (!) leden. De diehard haters kunnen daar zelfs ‘I hate coriander’ merchandise aanschaffen, zoals een t-shirt of laptopsticker.

Voor de gelukkigen onder ons die niet met het gen geboren zijn, heeft het kruid juist een heerlijke smaak. Zij beschrijven het als ‘lekker fris en citroenachtig’. De smaak lijkt volgens hen op een combinatie tussen peterselie en citroen. Ook proeft het kruid voor hen waarschijnlijk milder dan de zeepsop-proevers.

Eten met je neus dicht

Goede nieuws voor de koriander haters: je kunt aan de smaak wennen. En het dan zelfs lekker gaan vinden. De onderzoekers die het genetisch onderzoek deden, kwamen achter dat veel blootstelling aan koriander betekent dat de zeepsmaak ook langzaam verdwijnt. Een kwestie van doorbijten dus!

Mocht dat niet werken, probeer dan eens met je neus dicht te eten. De zeepsmaak komt namelijk vooral door de geur van het kruid. Zo kun je toch dooreten als er per ongeluk koriander op je bordje ligt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!