Geld & Carrière

Even schrikken: zoveel kost een dagje verwarming je nou echt

kosten-dag-verwarming
Foto: Freepik

We zijn tegenwoordig continu bezig met de kosten van onze energierekening. Die is tenslotte het afgelopen jaar behoorlijk hoger geworden. En nu het langzaam weer kouder wordt gaan we weer rekenen hoeveel geld we kwijt zullen zijn komende winter. We hopen ten eerste dat het niet zo koud gaat worden maar ook de regen, waardoor het vochtig wordt, maakt het huis koud. We wilden eigenlijk wel eens weten wat de gemiddelde kosten zijn van een dag met de verwarming aan.

Dit zijn de dagelijkse kosten voor je verwarming in huis

Via Milieu Centraal kun je de kosten van je huis verwarmen goed terug vinden. Een huishouden gebruikt gemiddeld 790m3 gas voor de verwarming. Dit is berekend over de periode van oktober tot en met april, de periode waarin we de verwarming over het algemeen wel aan hebben staan. Dagelijks is dit dus 3,7m3 gas. Als de gasprijs dan € 1,20 per m3 bedraagt komt dit dus op € 4,50 per dag als je de verwarming aan hebt staan. Dit bedrag is de lange termijn prijs voor gas.

Het blijft natuurlijk een raming omdat de gasprijzen regelmatig wijzigen en het is een gemiddeld verbruik. Dus het hoeft niet precies voor jou van toepassing te zijn natuurlijk. Veel mensen betalen namelijk momenteel vaak meer dan die € 1,20. Tot en met 31 december dit jaar heb je het verbruiks plafond van 1200 m3 per jaar. De meesten blijven gelukkig  wel onder dit plafond omdat je zo’n 790 m3 verbruikt. En dan betaal je dus  € 1,45 per dag wat € 5,20 per dag is.

kosten-verwarming

Hoe bespaar je geld op het gebruik van je verwarming ?

We schreven al de nodige artikelen over de prijs van je verwarming en wat het kost. En over hoe je dit kunt besparen. Zorg er in ieder geval voor dat je het beter niet hoger zet dan 19 C en in de nacht het beste op de nachtstand van 15 C. Hou de deuren zoveel mogelijk gesloten zodat er niet onnodig allerlei warmte naar ruimtes gaat waar het niet nodig is. In de slaapkamer hoef je bijvoorbeeld de verwarming helemaal niet aan te hebben.

Maar isolatie van je huis is natuurlijk de grootste bespaar post. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen via de ramen, vloeren en dak. Ook als je weinig geld hebt te besteden kun je in ieder geval wel zoveel mogelijk kieren en naden dicht maken. Hoe je dit kunt doen is goed te vinden op de site van Milieu Centraal die op deze site echt heel veel tips heeft over dit onderwerp. En hoe je erop kunt besparen.