Geld & Carrière

Flink balen: deze dingen worden allemaal veel duurder in 2024

kosten-duurder-2024
Foto: Freepik

We hebben op Prinsjesdag al de boodschap gekregen maar misschien niet zo goed geluisterd. Maar in 2024 gaan er nogal wat dingen veranderen. Veranderen is meestal dat het duurder gaat worden.En dat in een periode dat het al zo ingewikkeld is om rond te komen. Dat de energie meer is gaan kosten em alle boodschappen weten we ondertussen al. Maar dit kan natuurlijk weer veranderen als er dingen in de samenleving veranderen. Van de volgende zaken weten we zeker: dit gaat je meer kosten.

Zorgverzekering wordt duurder

Al zijn er veel partijen die proberen het eigen risico aan te passen, te bevriezen of zelfs af te schaffen is dit helaas iets voor de toekomst. De verkiezingen moeten nog komen en dan duurt dat nog heel lang voor er overeenkomsten over worden gemaakt. Dat wordt nog heel wat gesteggel waarschijnlijk. Maar de zorgverzekering gaat in het komende jaar voor iedereen omhoog. Gemiddeld wordt het 12 duurder per maand

De gemiddelde premie voor een basis zorgverzekering ligt nu op 138 per maand. Een basiszorgverzekering komt volgend jaar dus op een gemiddeld bedrag van 150. En dat is best pittig als je dit voor meerdere gezinsleden moet betalen. De definitieve bedragen komen natuurlijk pas later in het jaar. Dan maken de zorgverzekeraars hun nieuwe tarieven bekend. Maar dat het voor iedereen duurder wordt is een zekerheid.

zorg-duurder-2024

Accijnzen op alcohol, tabak en benzine

Dat had je vast al begrepen. Al dit soort zaken worden weer duurder. Het kabinet wil hiermee 100 miljoen extra ophalen. De extra inkomsten zijn bedoeld om de koopkracht voor de lagere inkomsten te financieren. De accijnzen op alcohol gaan ruim 8% omhoog. En hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de accijnzen. Dit gaat omhoog vanaf 1 januari.

Een pakje sigaretten zal vanaf 1 april gemiddeld € 10,00 gaan kosten. Een goede reden om te stoppen met roken. En per kanarie gaat. de benzineprijs met 21 cent per liter. Een volle tank kost ook zomaar € 10,00 meer.

accijns-duurder-2024

Verkeersboetes worden ook duurder

Als je dan al meer gaat betalen voor je benzine is het beter om rustig te rijden. Ook al ben je ietwat geïrriteerd over de prijs aan de pomp. De verkeersboetes gaan namelijk ook een stuk duurder worden. En dat wil je er niet ook nog bij hebben. Rijd je door rood gaat je dat 300 kosten.

Als je over de snelweg scheurt en je wordt betrapt omdat je zit te bellen? Hoppa, er ligt al snel een envelop op de mat of je maar liefst 420 wilt overmaken. Dus probeer in 2024 hier maar goed rekening mee te houden. Wil jij besparen op auto rijden? Lees hier op welke dagen je het goedkoopst kunt tanken.