Life & Health

Zoveel kost een kind opvoeden tot zijn achttiende jaar

kosten-kind-opvoeden-achttiende

Kinderen zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar ze kosten een hoop centen. Heel veel centen. Het begint eigenlijk al op het moment dat je zwanger bent. Allereerst wil je natuurlijk een spectaculaire gender reveal met alles erop en eraan. Door al die gierende hormonen kun je geen winkel binnenstappen zonder iets schattigs voor jouw aankomende mini-me te scoren. Katsjing! Weer wat centen armer. Bereid je maar voor op heel wat kosten de komende jaren.

Gemiddelde kosten van een kind tot 18 jaar

Kijk, je kan het natuurlijk allemaal zo duur mogelijk maken zoals je ze wilt. Je kleine laten shinen in de baby collectie van Lois Vuitton is natuurlijk enig, maar onbetaalbaar. Toch zijn sommige producten de komende tijd onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan luiers, kinderwagen, babydoekjes en babyvoeding. Als ze ouder worden, koop je ook continue kleding.

Voordat je het weet is jouw spruit namelijk alweer uit zijn of haar broekje of rompertje gegroeid. Volgens het Nibud is het lastig om één bepaald bedrag te zeggen wat een kind precies kost. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan je inkomen en hoeveel koters je hebt. Bij meerdere kids kun je prima dat wiegje en die buggy nog een keer gebruiken.

kosten-kind

Nibud vertelt ons wat kids kosten

Nibud is dé onafhankelijke stichting die ons informeert en adviseert over de geldzaken van huishoudens. Op Nibud.nl staat er dan ook precies uitgelegd hoeveel een kind kost (met een berekening van het CBS). Voor een tweeoudergezin ben je gemiddeld met één kind 15 procent van het besteedbaar inkomen aan hem of haar kwijt.

Twee kids kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie 29 procent en vier koters 35 procent. Ben je een alleenstaande ouder? Dan zijn die percentages veel hoger. Voor één mini-me ben je dan gemiddeld 23 procent kwijt, twee kinderen 31 procent, drie koters 37 procent en vier kids 42 procent. Het besteedbaar inkomen bestaat uit al je inkomstbronnen bij elkaar opgeteld. Dus je maandelijkse inkomsten, kinderbijslag, vakantiegeld en andere toeslagen.

kosten-kind

Berekening van kosten met tweeoudergezin

Even een rekensommetje. Stel je bent samen met je partner en je besteedbaar inkomen is maandelijks zo’n 5000 euro. Dan kost één kind per maand 750 euro. Dat is na 18 jaar zo’n 162.000 euro. Oef! Daar kan je een half huis van kopen.

Er is één ding dat we zeker weten: de Russische moeder met 22 kinderen gaan we zeker niet opvolgen. Zij zou wel een fortuin kwijt zijn aan al die kids. Achja, je krijgt er heel wat liefde voor terug hé.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!