Geld & Carrière

Verwarming één graadje hoger? Zoveel gaat dit jou kosten

kosten-verwarming-graad-hoger
Foto: Freepik

Het is weer tijd dat we de verwarming aan gaan zetten. De herfst is dit jaar snel gekomen en de temperatuur in huis daalt dus ook. Vorige winter hebben we allemaal geprobeerd de verwarming laag te houden. En waarschijnlijk doen we dat dit jaar weer. Want tenslotte blijft dit een van de hoogste kostenposten. Nu wilden we graag weten of 1 graad echt veel verschil maakt in de energiekosten en of je er op kunt besparen. Dus was het weer tijd voor een onderzoek naar het antwoord op deze vraag.

Dit zijn de stookkosten van 1 graad verschil

Voordat we opeens zo moesten gaan letten op de kosten van gas hadden de meeste mensen de verwarming op 21 C staan. Dat voelt voor de meesten van ons comfortabel. Zeker als je in de avond op de bank zit. Maar als je dit 1 graad hoger zet ben je volgens Milieu Centraal al snel € 50 tot € 100 per jaar meer kwijt aan kosten. En dat geldt dus ook andersom. En dat is toch een aardig bedrag.

Zij geven dan ook aan dat eigenlijk 19 graden warm genoeg zou moeten zijn. Als je de verwarming altijd op 19 graden (ipv 21) hebt staan bespaar je er dus € 150 per jaar mee. En dat is misschien toch wel de moeite waard om over na te denken. Uiteindelijk wen je er ook aan als je het langer op een lagere temperatuur zet. Of probeer het, zoals we al eerder schreven, eens zonder verwarming aan te doen.

kosten-verwarming

Hou rekening met je variabele of vaste energie tarief

Volgens het CBS was een gemiddeld huishouden € 630 meer kwijt aan energiekosten afgelopen jaar. Bij een vast tarief zal het bedrag niet veel schelen. Maar als je een variabel tarief hebt of het tijd is om over te stappen komt je rekening misschien wel een paar honderd euro hoger uit. Dan moet je er zeker over nadenken om je verwarming lager te gaan zetten. Dat kan je misschien nog veel meer geld besparen dan die honderdvijftig euro.

verwarming-graad-hoger

Kijk ook nog even of je nog meer kan besparen op je verwarming

Check altijd voor je de verwarming weer aanzet of deze ontlucht moet worden. Want als er teveel lucht in zit kost dit de nodige energie en dus ook meer kosten. Je kunt dit heel makkelijk zelf doen. Er zijn genoeg filmpjes over te vinden hoe jet dit moet doen. En als je nog geen folie achter je verwarming hebt gedaan is dat ook handig. Er zijn verder nog heel veel andere manieren om op je energiekosten te besparen.