Life & Health

Dit is hoeveel geld je elke maand kan besparen door koud te douchen

koud douchen geld besparen

Dat koud douchen goed is tegen vet haar weten we inmiddels. Maar wist je dat koud douchen meer voordelen met zich meebrengt? Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Met de hoge gas- en energieprijzen is iedere euro ten slotte mooi meegenomen. Wij rekenden voor je uit hoeveel je elke maand met koud douchen op de energierekening bespaart.

Geld besparen op gas en water door koud douchen

’s Ochtends beginnen met een koude bak water over je heen: wij weten wel leukere manieren om op te staan. Toch zijn veel mensen al van de werking overtuigd. En als dat betekent dat je er flink op bespaart in de centen, dan is het wel het proberen waard.

Ook betekent het waarschijnlijk dat je korter gaat douchen. Een koude douche is nou eenmaal minder aantrekkelijk dan een warme douche, waar je lekker lang kan dagdromen over de 7 mooiste mannen van dit WK. Door korter te douchen bespaar je dus ook op water. En dat is dan weer goed voor het milieu. Een win-win situatie dus!

koud-douchen-water

Een stuk goedkoper dan warm douchen

Volgens een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise is het mogelijk om heel wat te besparen. Voor hun berekening gingen ze uit van een gemiddeld gezin van 4 personen dat 9 minuten per persoon doucht.

Als dit gezin warm doucht, betalen zij volgens Pricewise per jaar zo’n 735 euro. Stappen ze allemaal onder een koude douche, dan daalt dit bedrag naar slechts 87,50 euro per jaar. Reken je dit door naar een maandelijks bedrag, dan kom je uit op een verschil van maar liefst 53,96 euro per maand!

koud-douchen-besparen

Koud douchen? ‘Grotendeels mindset’

Koud douchen is dus zeker het proberen waard. Maar comfortabel is anders. Om te wennen kun je beginnen met het nemen van kleine stapjes. Zet de douche bijvoorbeeld na de warme douche 15 seconden op de koude stand en breidt dit steeds verder uit.

Benieuwd naar ervaringen van anderen? Youtuber OptimaVita ging 30 dagen koud douchen. Volgens haar is het voor het grootste deel de mindset die bepaalt hoe je het ervaart. En het meest belangrijk: de eerste dag is altijd het ergst. Volhouden dus!