Food & Drinks

Zo maak je zelf dé lekkerste echte kruidnootjes

recept kruidnootjes

We hebben het altijd over pepernoten, maar pepernoten en kruidnootjes zijn wel heel verschillend. We eten voornamelijk kruidnootjes, deze zijn overal in de winkels te koop. Pepernoten zijn eigenlijk meer taai-taai achtige deegbrokken. Deze zijn veel moeilijker te maken en de meeste mensen vinden ze waarschijnlijk minder lekker. Kruidnootjes zijn meer kleine brosse rondjes met speculaassmaak. 

Kleine geschiedenis van pepernoten

In de eerste pepernoten zat veel peper. Vandaar de naam pepernoot. Deze zag je al op schilderijen uit de 16e eeuw. De kruidnoot werd pas in de 18e eeuw ‘uitgevonden’. Deze bevatte meer kruiden dus werd daarom kruidnoot genoemd. Vanaf de 19e eeuw werd er begonnen met het strooien van pepernoten tijdens de optochten van Sinterklaas. In Sinterklaasliedjes wordt altijd gezongen over pepernoten, maar tegenwoordig worden er voornamelijk kruidnoten gestrooid. Daarom noemt iedereen de kruidnootjes ook gewoon pepernoten.

De kruidnootjes zijn veel makkelijker te maken, dus de ‘echte’ pepernoot zie je steeds minder. Waarschijnlijk vinden de meeste mensen de kruidnoten ook lekkerder. Hoe makkelijk ze te maken zijn leg ik je uit in het onderstaande recept. Zorg wel voor goede speculaaskruiden want die maken toch echt de beste smaak.

kruidnootjes recept

Ingrediënten voor 35 grote of 50 kleine kruidnootjes

 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • Snufje zout
 • 40 gram koude boter, in blokjes
 • 2 eetlepels (haver)melk

Verder nodig

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

 • Bakpapier
 • Plastic folie

Bereidingstijd: 40 minuten + 30 minuten wachttijd

 1. Zeef boven een kom het meel, suiker, speculaaskruiden en zout. Doe de boter en melk erbij en meng met de vingers tot kruimels. Kneed het mengsel daarna tot een bal. Rol in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven op 175C (elektrisch) of 155C (hete lucht). Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 3. Rol van het deeg kleine rondjes en druk een beetje plat op de bakplaat.
 4. Bak in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten.
 5. Laat ze op de bakplaat afkoelen en bewaar in een een luchtdichte pot of trommel.