Health

’s Nachts gillend wakker van kuitkrampen? Zo voorkom je dit

kuitkrampen-voorkomen-oplossingen
Foto: Freepik

Lig jij ook ’s nachts wakker van de ergste kuitkrampen en kun je hierdoor niet meer in slaap vallen? Dat is erg vervelend en meer mensen dan je denkt hebben hier last van. Sommige mensen hebben hier iedere nacht opnieuw last van en kermen het uit van de pijn. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je hieraan kunt doen of waar je rekening mee kunt houden om die kuitkrampen te verminderen. Bij deze leggen we de oorzaken van kuitkrampen uit en de oplossingen. 

Wat zijn de oorzaken van kruitkampen?

Kuitkrampen zijn krampen wanneer al de spieren in de kuit ineens samentrekken. Dit kan erg veel pijn doen en een onprettig gevoel geven. Vaak komen deze krampen ’s nachts en sommige mensen hebben hier iedere nacht last van. Hoe kuitkrampen precies ontstaan is helaas nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat de zenuwen in de kuiten vaak extra actief en gevoelig zijn. Hierdoor kunnen deze zenuwen sneller een seintje geven dat de kuit moet samen trekken terwijl dit helemaal niet nodig is.

Wel zijn er een aantal factoren waardoor je er sneller last van kunt krijgen. Zo kan te veel en te hard sporten zorgen voor het samentrekken van de spieren, dus ook voor krampen. Door te weinig water drinken kan het ook verergeren als je er als last van hebt. Ook te veel alcoholgebruik kan zorgen voor krampen in de kuiten. Er zijn ook een aantal mensen die er sneller last van kunnen hebben. Zo hebben vrouwen en zwangere vrouwen sneller kuitkrampen en ouderen mensen ook.

kuitkrampen-voorkomen-oplossingen

Hoe kun je kuitkrampen het beste voorkomen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om kuitkrampen te voorkomen of te verminderen. Door beter op de bovengenoemde oorzaken te letten kom je al een heel eind. Dus dat houdt in meer water drinken, door niet te hard en te vaak te sporten en door minder alcohol te drinken. Zorg daarnaast voor schoenen met een goede ondersteunende zool. Zo krijg je minder vermoeide of overbelaste kuitspieren. Ook kan het helpen om een andere slaaphouding aan te nemen.

Als je al last hebt van kuitkrampen en je wilt dit verminderen is het fijn om een warm bad te nemen. Dit zorgt ervoor dat de spieren kunnen ontspannen doordat het de bloeding stimuleert in je kuiten. Dit geeft een fijn gevoel. Als je dagelijks last hebt van deze kwaal is het raadzaam om af en toe eens een goede massage te nemen. Dit zal de pijn tijdens een kuitkramp ook een stuk verminderen omdat de spieren losser worden door de massage.

kuitkrampen-voorkomen-oplossingen