kunstenares-fides-smakelijk-broodje-poep
Health

Kunstenares Fides bedacht een smakelijk broodje poep

‘Lust je ook een broodje poep?’ Ome Willem vroeg dit regelmatig aan de kinderen in zijn show. Het antwoord dat hij vaak terug kreeg? ‘NEEEEEE, bah vies. Wellicht hebben zij nog nooit het broodje poep van Fides gegeten. Zij verkoopt broodjes die verbouwd zijn op compost van menselijke poep en plas en ook nog eens goed smaken. Een lekkere lunch met een grote boodschap!

Broodje poep als oplossing voor klimaatprobleem

“Als kunstenares ga ik aan de slag met maatschappelijke en complexe vraagstukken”, vertelt Fides aan Linda.nl. Het onderwerp ‘poep’ sprak haar aan, waardoor ze er veel over las en praatte met boeren. ”Ik wil gewoon dat mensen uit de stad met hun emmer poep hier naar toe komen, dan beloof ik dat ik er iets moois mee ga doen.” waren de woorden van een boer die haar inspireerde.

Eigenlijk is het hartstikke zonde dat we niks met onze ‘kostbare’ uitwerpsels doen. Volgens Social Designer Fides zit er in onze poep en plas belangrijke nutriënten. Die spoelen we weg door het riool en gaan vervolgens in verbrandingsovens, terwijl de bodem het zo goed kan gebruiken. Hierdoor kwam ze op het Idee van Broodje Poep: een foodtruck die langs festivals en evenementen gaat om mensen bewuster te maken van de ontlasting.

Naar de wc en eten bij BROODJE POEP

Met Broodje Poep roept ze alle poepdonateurs op om hun ontlasting te doneren. De poep en plas die ze verzamelt, komen uiteindelijk op een berg met houtsnippers terecht en dan laat ze de bacteriën het werk doen. De ziektekiemen worden eruit gehaald en de poep wordt dan omgezet in aarde vol nutriënten. Na twee jaar kan ze die aarde gebruiken als compost om de groenten op het broodje te verbouwen.

Denk bijvoorbeeld aan vegetarische broodjes pompoen humus met gegrilde groenten en koriander. Vaak denken mensen in het begin ‘holy shit’ en vinden het een beetje een vies idee. Toch smullen ze er uiteindelijk wel van. Tijdens dit ‘schenken’ kun je luisteren naar een podcast, waarin je wordt gevraagd om je beste poepervaring te delen. Nog een groot voordeel: met het doneren krijg je ook korting op een lekker broodje.

Belangrijke rol in voedselkringloop

Het liefst heeft Fide natuurlijk een gezonde drol. Maar dat heeft er ook weer mee te maken wat je eet. ”Je moet goed voor jezelf zorgen om goed voor de wereld te kunnen zijn en andersom”, zijn de mooie woorden van Fide. De kunstenares hoopt dat mensen anders naar poep gaan kijken. Het kan een belangrijke rol in onze voedselkringloop spelen. Jouw poep is goud waard.

Ben jij pas in de zomer te vinden op een leuk festival en wil je al eerder je poep doneren? Op 13 mei kun je iets teruggeven aan de boer en bodem bij jouw dichtstbijzijnde Give a Shit boer. Meer informatie vind je op broodjepoep.nl

give-a-shit-doneren-drol-broodje-poep

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BROODJE POEP (@broodje_poep_)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!