Life & Health

Waarom je ook in de lente goed zonnebrand moet smeren

zonnebrand-smeren-lente

De eerste zonnestralen piepen tussen de wolken door, en natuurlijk ga jij zodra je het eerste straaltje ziet verschijnen gelukzalig met je gezicht in het zonnetje zitten. In die frisse eerste lentedagen denk je niet meteen aan het insmeren van je gezicht, want zo fel is de zon tenslotte niet. Toch is het belangrijk om je juist nu met zonnebrand in te smeren. Je huid zal je dankbaar zijn!

Lentezon ook schadelijk

Het is zo heerlijk: na een lange donkere winter eindelijk weer dat zonnetje op je gezicht te voelen. Dagelijks een kwartiertje in de zon zitten is gezond, omdat je huid vitamine D aanmaakt. Maar hoewel je van deze eerste zonnestralen niet het idee hebt dat je snel verbrand, is het toch geen goed idee om zonder bescherming in de zon te gaan zitten. De zon straalt namelijk verschillende soorten UV straling uit: UVA, UVB en UVC- straling.

UVB-straling zorgt voor je bruine kleurtje, maar kan wel schade aanrichten in de opperhuid. UVA-straling heeft geen zichtbaar effect op de huid maar richt wel schade aan. De UVA-straling dringt diep in je huid door en beschadigt de middelste laag van de huid, waar het kan leiden tot huidkanker en tot huidveroudering. De stralen tasten namelijk het collageennetwerk aan, wat leidt tot rimpels, ouderdomsvlekken en huidverslapping. Deze straling is altijd aanwezig, zelfs als het bewolkt is.

zonnebrand-lente-smeren

Hele jaar door zonnebrand smeren

Hoewel we in de winter soms weken geen zon zien, adviseren dermatologen toch om elke dag zonnebrand op te doen. In een onderzoek uit Australië werden twee groepen deelnemers 4,5 jaar lang  gevolgd: de ene groep smeerde incidenteel zonnebrand op hun gezicht, en alleen op het moment dat ze het nodig vonden. De andere groep smeerde steevast elke dag.

Wat bleek? De groep die elke dag smeerde bleek aan het einde van het onderzoek nauwelijks zonschade te hebben opgelopen. Ook vertoonde deze groep 24% minder huidveroudering dan de groep die zo nu en dan zonnebrand opdeed. Zelfs als de zon dus niet erg hard schijnt is het belangrijk om je gezicht, hals en decolleté goed in te smeren. Beter voor je gezondheid en bovendien de beste remedie tegen rimpels.

zonnebrand-spf-50