Life & Health

Dit gebeurt er met je lichaam als je (te veel) energiedrankjes neemt

gebeurt-lichaam-teveel-energie-drankjes
Foto: Freepik

Het is een feit dat energiedrankjes iets doen met je lichaam. Iedere tandarts zal dan ook zeggen dat je dit drankje moet vermijden. En toch blijven veel mensen dit drankje drinken, terwijl ze vaak niet weten wat het precies met je lichaam doet. Er zit onwijs veel suiker en cafeïne in die op allerlei vlakken effect hebben op jouw lichaam. De drankjes zijn overal beschikbaar en jongeren kopen het graag in de supermarkt. Wij zijn hier om te vertellen wat dit blikje met jou doet.

Wat zijn energiedrankjes?

Het energiedrankje was er in eerste instantie voor bedoeld om lichamelijke en mentale prestaties te verbeteren. Maar inmiddels is het positieve beeld van energiedrankjes sterk afgenomen. Er zit namelijk 3 keer zoveel cafeïne in als in frisdrank. Dit heeft veel effect op je lichaam. Zowel lichamelijk als mentaal. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, laat je hart sneller kloppen en verhoogt de bloeddruk. Zo komt er een kortdurend gevoel van verhoogde energie waardoor je hyperactief wordt.

Doordat de energie piek erg kort duurt, heb je daarna gauw de behoefte om nog een energie drankje naar binnen te werken. Je gaat letterlijk craven naar dit drankje en raakt eraan verslaafd. Ook voel je je na zo’n drankje dubbel zo moe als je je daarvoor deed. Per 100ml zitten er wel 2 tot 4 suikerklontjes in dit drankje. Dat zijn per blikje ongeveer 8 tot 11 suikerklontjes. Moet je nagaan wat dit doet met het glazuur op je tanden. Geen wonder dat die tandarts daar altijd zo op hamert.

-gebeurt-lichaam-teveel-energie-drankjes

Het langdurige effect van energiedrankjes

Op de lange termijn zijn er nog veel meer negatieve effecten voor je lichaam. Het drankje is namelijk niet dorstlessend, het zorgt er alleen maar voor dat je uitdroogt. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer je dit drankje drinkt voor of tijdens het sporten. Daarnaast tast het je tandglazuur dus zo erg aan dat je tandglazuur hierdoor oplost en je dus geen beschermlaag meer op je tanden hebt zitten. Doordat er zoveel suiker in dit blikje zit zorgt het ook voor overgewicht en obesitas.

Wel energie hebben, maar dat zonder energiedrankje? Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, genoeg water drinkt, veel beweegt, gezond eet en mocht het echt nodig zijn een ‘power nap’ neemt. Al deze dingen werken tien keer beter, je hebt daarna geen dip en je blijft gezond. Dus onze tip: blijf van dat energiedrankje af en voel je stukken energieker.