Loonkloof vrouwen bij 32 van de 50 beroepen goed zichtbaar
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Mannen verdienen over het algemeen meer dan vrouwen. Deze zogenaamde loonkloof is al jarenlang onderwerp van discussie, maar nog steeds blijft het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen bestaan. De Van Spaendonck Groep onderzocht de loonkloof in de 50 meest voorkomende beroepen. Wat blijkt: het verschil bestaat nog steeds, en loopt flink op met de leeftijd.
32 van de 50 beroepen verdient minder
Uit onderzoek van de Van Spaendonck Groep blijkt dat vrouwen in 32 van de 50 meest voorkomende beroepen minder verdienen dan mannen. In 11 van deze beroepen is er geen duidelijk verschil in beloning, en in 7 beroepen verdienen vrouwen zelfs gemiddeld meer dan mannen. Vrouwen krijgen gemiddeld beter betaald als ze doktersassistent of pedagogisch medewerker zijn. Dit zijn dan ook beroepen waar over het algemeen meer vrouwen dan mannen werken.
Opmerkelijk is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen groter wordt naarmate medewerkers ouder worden. Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen in elke leeftijdsgroep, maar het verschil wordt aanzienlijk groter bij medewerkers tussen de 54 en 59 jaar oud, waarbij vrouwen gemiddeld 22,25% minder verdienen. Ter vergelijking: bij de leeftijdsgroep 22- 27 verdienen vrouwen gemiddeld 5,23% minder.
Wat zijn de oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen?
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Een belangrijke factor is het feit dat vrouwen vaker parttime werken dan mannen, waardoor ze minder ervaring en minder kansen hebben om met mannen te concurreren. Daarnaast speelt het nemen van zorgtaken, met name bij het krijgen van kinderen, een rol. Vrouwen nemen vaak een stap terug in hun carrière, terwijl mannen hun normale uren aanhouden.
Initiatieven zoals de uitbreiding van het partnerverlof en betaald ouderschapsverlof kunnen helpen om de loonkloof te verkleinen, met name voor de jongere generaties. Toch blijft er een onverklaarbaar verschil van 7% in het loon tussen mannen en vrouwen, zelfs als factoren zoals werkervaring, parttime werken en onderwijsniveau zijn meegerekend. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.