Health

Maagzuurremmers: alles over de werking, gevaren en toepassingen

maagzuurremmers-werking-gevaren-toepassingen
Afbeelding: Womanly.nl

Een opgeblazen gevoel, pijn in de maag en zure oprispingen: brandend maagzuur kan je dag aardig verpesten. Maagzuurremmers bieden een goede oplossing om deze ongemakken te verlichten. Maar hoe werken die handige tabletjes precies? Womanly neemt je mee in de wondere wereld van de maagzuurremmers en legt je precies uit hoe je deze effectief kunt gebruiken.

Wat is maagzuur precies?

Maagzuur hebben we allemaal. Het is bedoeld om het eten dat in je maag terecht komt effectief te verteren. Soms komt het voor dat je te veel maagzuur aanmaakt, waardoor deze terug in je slokdarm terechtkomt. Dit voelt als brandende en soms pijnlijke oprispingen of een pijnlijk gevoel achter het borstbeen. Ook kun je last hebben van een opgeblazen gevoel en darmklachten.

Brandend maagzuur komt erg vaak voor en kan over het algemeen geen kwaad. De oprispingen komen met name voor na het eten van een te zware maaltijd, als iemand veel rookt of drinkt, en tijdens de overgang. Ook kun je last krijgen van teveel maagzuur bij stress of bij het eten van kruidig voedsel. Heb je erg vaak last van maagzuur? Ga dan langs je huisarts.

maagzuurremmers-pijn

Hoe werken maagzuurremmers?

Maagzuurremmers zijn medicijnen die de productie van maagzuur verminderen, waardoor ze de symptomen van zuurbranden en maagklachten verlichten. Ze werken door de productie van zoutzuur in de maag te verminderen of de werking van het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van maagzuur te blokkeren. Dit helpt de zuurgraad in de maag te verlagen en verzacht de irritatie van de slokdarm.

Er bestaan twee soorten maagzuurremmers: de zogenaamde protonpompremmers (PPI’s) en H2-receptorantagonisten. PPI’s blokkeren de werking van de protonpomp in de maagwand, waardoor de productie van maagzuur wordt verminderd. H2-receptorantagonisten blokkeren de werking van histamine, een stof die de productie van maagzuur stimuleert. Door deze processen te remmen, bieden maagzuurremmers verlichting van brandend maagzuur en andere maagklachten.

Waarvoor gebruik je maagzuurremmers?

Brandend maagzuur wordt vaak veroorzaakt door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm. Maagzuurremmers helpen deze symptomen te verlichten door de zuurproductie te verminderen en het zuur minder agressief te maken. Zo bieden de maagzuurremmers verlichting aan het brandende gevoel en verminderen ze ook het risico op beschadigingen aan je slokdarm of je maag.

Maagzuurremmers worden ook voorgeschreven om maagzweren te behandelen en te voorkomen. Ze verminderen de zuurproductie in de maag, wat de genezing van maagzweren bevordert en het risico op nieuwe zweren vermindert. Bovendien worden maagzuurremmers soms voorgeschreven als een vorm van maagbescherming bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), die het maagslijmvlies kunnen beschadigen.

maagzuurremmers-maag

Wat is het verschil tussen maagzuurremmers en maagzuurbinders?

Hoewel maagzuurremmers erg effectief zijn in het behandelen van maagzuur, zijn ze op de lange termijn niet erg gezond. Door het remmen van het maagzuur verteert je maag namelijk minder goed het eten. Hierdoor kan het gebeuren dat je eten in je maag blijft gisten. Om weer voldoende maagzuur aan te maken, kun je het beste wat water met citroen drinken. Ook kan je maag zo aan de remmers wennen, dat je weer meer last van maagzuur krijgt als je met de tabletjes stopt.

Maagzuurbinders zijn de lichtere varianten van maagzuurremmers. Deze stoppen het maagzuur in je maag niet helemaal, maar maken het bestaande maagzuur minder zuur. Hierdoor vermindert het brandende gevoel en de irritatie die gepaard gaan met maagklachten. Maagzuurbinders werken snel en bieden directe verlichting van de symptomen. Je kunt ze gewoon in de winkel kopen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!