Food & Drinks

Magere of volle yoghurt: wat is de meest gezonde keuze?

volle-magere-yoghurt-gezonde-keuze
Afbeelding: Womanly

Yoghurt is een heerlijk zuivelproduct boordevol gezonde voedingsstoffen. Het wordt gebruikt als gezond ontbijtje, als basis voor sauzen of om een lekker toetje te bereiden. Als je de supermarkt bezoekt, merk je al snel dat er talloze verschillende soorten yoghurt bestaan. Zo is magere yoghurt heel anders dan volle yoghurt. Womanly zocht voor je uit welke soort yoghurt de meest gezonde keuze is. 

Voordelen van magere yoghurt

Magere yoghurt wordt gemaakt van afgeroomde melk dat weinig melkvet bevat. Hierdoor bevat magere yoghurt minder vet en calorieën in vergelijking met volle yoghurt. Het vetgehalte varieert meestal tussen 0,1% en 1%. Magere yoghurt is een populaire keuze voor mensen die een caloriearm dieet volgen of gewicht willen verliezen. De voordelen van magere yoghurt:

  • Weinig calorieën: Magere yoghurt bevat minder vet en calorieën dan volle yoghurt, waardoor het geschikt is voor mensen die graag gezond eten.
  • Tegen darmkanker en diabetes type 2: Uit onderzoek blijkt dat een kommetje van 60 gram magere of halfvolle yoghurt per dag de kans op diabetes type 2 en darmkanker vermindert.
  • Vetarm: Het is een goede keuze voor mensen die hun vetinname willen beperken vanwege gezondheidsredenen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

yoghurt-gezonde-keuze

Voordelen van volle yoghurt

Volle yoghurt bevat alle natuurlijke vetten die aanwezig zijn in de melk waaruit het is gemaakt. Het vetgehalte van volle yoghurt varieert meestal tussen 3,5% en 5%. Hoewel volle yoghurt meer calorieën bevat dan magere yoghurt, kiezen sommige mensen toch liever voor volle yoghurt vanwege de smaak en de textuur. De voordelen van volle yoghurt:

  • Verzadiging: Het hogere vetgehalte in volle yoghurt kan bijdragen aan een groter gevoel van verzadiging, waardoor je je langer vol voelt na het eten.
  • Voedingsstoffen: Vetten spelen een essentiële rol bij de opname van in vet oplosbare vitamines (zoals vitamine A, D, E en K) die in volle yoghurt aanwezig zijn.
  • Smaak en textuur: Volle yoghurt heeft meestal een romige textuur en een rijkere smaak, wat heerlijk is bij sauzen zoals tzatziki.

yoghurt-vol-gezond

Kiezen voor magere of volle yoghurt?

Door het hoge vetgehalte staat volle yoghurt niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daarom is magere of halfvolle yoghurt de meest gezonde yoghurt keuze. Ben je aan het afvallen of let je op je voeding om je huidige gewicht te behouden, dan is magere yoghurt dus de betere optie. En voor alle soorten yoghurt geldt: geniet, maar eet met mate.