Geld & Carrière

Zoveel kost een makelaar bij het kopen van een huis

makelaar-kosten-kopen-huis
Foto: Freepik

Een huis kopen is een belangrijke investering, maar het kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Veel mensen denken eraan om een makelaar te regelen om hen te helpen met het gedoe. Maar, wat ben je kwijt als je zo’n makelaar inhuurt en loont dat eigenlijk? In dit artikel bespreken we de kosten van een makelaar, en hoeveel het eigenlijk kost om een makelaar in te schakelen.

Wat doet een makelaar bij het kopen van een huis?

Een makelaar is een professional in onroerend goed die expertise biedt bij het kopen en verkopen van woningen. Bij het kopen van een huis kan een aankoopmakelaar je helpen bij het vinden van geschikte woningen, het onderhandelen over de aankoopprijs, het opstellen van koopcontracten, en het begeleiden van je door het hele proces, inclusief de afsluiting van de transactie.

Het is niet verplicht om een makelaar bij de hand te nemen als je een huis wilt kopen. Sommige mensen verkopen hun woning liever zonder makelaar, om zo de makelaarskosten te vermijden. Maar bij het kopen van een huis komt veel kijken. Als je al ervaren bent in onroerend goed en vertrouwd bent met de markt, kun je proberen om zonder makelaar een huis te kopen en zo de makelaarscourtage te vermijden.

makelaar-kosten-kopen

Kosten van een makelaar bij het kopen van een huis

De kosten van een makelaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio, de makelaar zelf, en de aankoopprijs van het huis. Over het algemeen zijn er twee soorten kosten waarmee je rekening moet houden:

2. Makelaarscourtage: De belangrijkste kostenpost is de makelaarscourtage. Dit is een vergoeding die je betaalt aan de makelaar voor zijn of haar diensten bij het kopen van een huis. De makelaarscourtage wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de aankoopprijs, bijvoorbeeld 2% tot 3%. Dit percentage kan variëren, dus het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de makelaar over de vergoeding voordat je met hen in zee gaat.

2. Transactiekosten: Naast de makelaarscourtage kunnen er ook transactiekosten zijn, zoals administratieve kosten en onkosten die verband houden met het kopen van een huis. Deze kosten kunnen variëren en moeten ook in overweging worden genomen.