Health

7 verrassende manieren om vervelende spataderen te voorkomen

manieren-spataderen-voorkomen

Spataderen zijn een ding en als vrouw hebben we helaas te maken met allerlei lichamelijk ongemakken. Zo hebben we regelmatig last van koude voeten en is het hebben van brandend maagzuur ook geen pretje. Gelukkig zijn er voor veel kwaaltjes oplossingen. Zo hebben wij ook wat tips voor spataderen; die vervelende blauwe kronkel vormige aders op je benen. Het niet heel mooi, maar het kan natuurlijk ook ontzettend pijnlijk zijn. Met deze simpele trucjes voorkom je spataderen of zorg je ervoor dat ze minder erg worden.

Hoe ontstaan spataderen?

Allereerst vroegen we ons af wat die blauwe aderen nou eigenlijk zijn. Volgens Women’s Health worden via die bloedvaten bloed naar het hart vervoerd. Om je bloedsomloop te helpen, bevatten de aders kleppen die voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als deze kleppen niet goed dicht gaan, dan stroomt het bloed terug. Hierdoor komt er meer druk op de staan en de ader rekt dan uit, waardoor de spatader zichtbaar wordt op je been.

Soms kunnen ze helaas veel pijn doen of er niet zo sierlijk uitzien, maar gelukkig zijn ze wel onschuldig. Heb je er last van? Dan ben je zeker niet de enige. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen heeft hier volgens de Libelle mee te maken. Die vervelende ‘schoften’ kun je krijgen door erfelijkheid, hormonale veranderingen, weinig beweging en/of veel rechtop staan. Helaas kan je ze niet altijd voorkomen, maar je kan wel wat dingen doen of de kans kleiner te maken dat je ze krijgt.

spataderen-been-tips-voorkomen

1. Koud douchen

Koud douchen is niet alleen goed om geld te besparen, maar ook om spataderen te voorkomen. Het stimuleert de elasticiteit van de vaten waar het bloed doorheen stroomt. Ben je al aan het bibberen bij het idee? Spoel dan in ieder geval aan het einde van je douche sessie je benen af met koud water. Begin daarbij met je voeten en spoel vervolgens af naar boven bij je benen.

koud-douchen-spataderen-voorkomen

2. Goede schoenen dragen

Loop je het liefst de hele dag op mega hoge hakken? Geef je lieve voetjes wat rust als je gevoelig bent voor spataderen. Als je ze moet dragen voor werk of je hebt regelmatig een leuk feestje, probeer het dan te beperken tot maximaal drie keer in de week. Draag de rest van de tijd comfortabele schoenen. Gelukkig zijn er heel wat leuke en trendy sneakers deze zomer te koop. Thuis is het ook fijn om op blote voeten te lopen.

3. Gezond eten

Natuurlijk weten we dat gezond eten altijd wel belangrijk is. Je blijft er niet alleen fit door, maar het zorgt ook voor een flinke boost van je bloedsomloop. Hoe beter deze is, hoe minder kans je het op die vervelende spataders. Mensen met overgewicht hebben meer kans op spataders. Probeer zoveel mogelijk zelf te maken als je de tijd hebt. Dan weet je precies wat erin zit. Maak bijvoorbeeld je eigen gezonde sandwich spread of een heerlijke humus.

gezond-eten-sandwichspread

4. Knellende kleding vermijden

Een super strakke skinny jeans kan leuk staan, maar is niet altijd een goed idee.  Strakke kleding kan de bloedsomloop flink in de weg zitten. Kies voor kleding die mooi staat, maar ook lekker zit. Inspiratie nodig? Wij hebben de belangrijkste modetrends voor lente en zomer 2023 op een rijtje gezet. Probeer ook zo min mogelijk te zitten of lang te staan. Er zijn ook verschillende apps die jou regelmatig erop attenderen dat je weer even moet bewegen.

5. Blijf bewegen

Veel bewegen is uiteraard altijd goed. Ga lekker wandelen, fietsen of zwemmen. Vooral cardiotrainingen zijn heel geschikt. Hierbij zet je de kuit-en beenspieren aan het werk en worden de aders gemasseerd. Moet je vaak stilstaan voor je werk? Dan kun je in de tussentijd toch wat oefeningen doen. Ga rechtop staan met je voeten plat op de grond en leun naar achter op je hakken. Ga dan weer naar voren en leun op je tenen. Als je dit een paar keer doet, voel je goed je kuiten en ben je lekker bezig.

bewegen-spataderen-fietsen

6.  Steunkousen dragen

Heb je aanleg of veel last van spataderen? Dan kunnen steunkousen misschien wel een goede oplossing voor jou bieden. Vooral als je veel moet zitten of lang moet staan. Door de druk die deze speciale sokken uitoefenen, worden de pompbewegingen in je spieren flink verbeterd. Ze zien er misschien niet heel ‘fashionable’ uit, maar als je er een lange broek over draagt, zie je er niks van.

7. Benen masseren

Masseren is altijd een goed idee. Door je benen (te laten) masseren stimuleer je de circulatie van het bloed en dit helpt weer om spataderen te voorkomen. Je kan een normale massageolie gebruiken die je thuis nog hebt liggen, maar je kan ook bij de drogist vragen naar een speciale olie die je bloedsomloop extra stimuleert.