Geld & Carrière

Manifesteren kun je leren: wat is het en werkt het echt?

manifesteren-wat-is-het

Het huis van je dromen, een ton op de bankrekening of de liefde van je leven manifesteren: de laatste tijd staan Instagram en Facebook bol van de manifestatie- coaches en cursussen, waarin wordt beloofd dat je leert hoe je je diepste verlangens realiseert. De aanhangers van de manifestatie-trend geloven dat je met bepaalde technieken alles kan ontvangen wat je maar wilt. Maar wat is manifesteren nou precies? En werkt het echt? Wij zochten het voor je uit. 

Het ontstaan van manifesteren

Het idee van manifesteren is niet nieuw. De ‘wet van aantrekkingskracht’ wordt in eeuwenoude teksten teruggevonden. Zo schreef Boeddha al dat ‘alles wat we zijn het resultaat is van onze gedachten’. Ook in de 19e eeuw werd veel geëxperimenteerd met het beheersen van gedachten om zo je verlangens te realiseren.

Manifestatie werd pas echt groot na het boek en de gelijknamige film ‘The Secret’, een bestseller over de ‘magische’ wet van aantrekkingskracht. Nadat het boek door Oprah werd opgenomen in haar bookclub, verkocht het meer dan 30 miljoen (internationale) stuks. Het idee dat je het universum kan beïnvloeden om alles wat je wilt te ontvangen werd hiermee wereldwijd verspreid.

Hoe werkt manifesteren in de praktijk?

Maar hoe beïnvloed je het universum dan? Kort gezegd slaat manifesteren terug op de eerder genoemde wijsheid van Boeddha: ‘alles wat je denkt wordt werkelijkheid’. Zo bestaat een cursus in manifesteren vaak uit een combinatie van meditaties met positieve zinnen als ‘ik trek liefde en voorspoed aan’. Ook krijgt de cursist oefeningen met het maken van een moodboard die hun verlangens weerspiegelt en schrijfoefeningen waarin ze hun ideale leven beschrijven.

Het idee achter deze oefeningen is dat de hele wereld bestaat uit bewegende deeltjes, of ‘stromingen’. Jij staat dus in direct contact met de rest van het universum. Als je mediteert over de dingen die je graag wilt hebben of zijn, dan kom je op dezelfde frequentie met die dingen in het universum. Zodra je op dezelfde frequentie zit, trek je deze dingen als het ware als een magneet naar je toe. Als je bijvoorbeeld mediteert over een een grote promotie, dan komt deze promotie volgens de manifestatie uiteindelijk echt op je pad.

manifesteren-wat-is-het

Werkt manifesteren echt?

Alles wat je wenst ontvangen, alleen door er over na te denken: dat klinkt te mooi om waar te zijn. Sceptici zeggen dan ook dat de manifestatie-trend vooral een nieuw verdienmodel is. Daar komt bij dat de resultaten lastig te meten zijn. Als een manifestatie niet is uitgekomen, kan een manifestatie-coach zeggen dat je niet op de juiste manier hebt gemanifesteerd of dat het universum andere plannen voor je heeft. Het is dus moeilijk na te gaan of manifesteren nou écht werkt.

Daarom kun je manifestatie het beste zien als een manier om je gedachten te leren beheersen. Bij manifestatie leer je vooral om positiever te denken en om dankbaar te zijn voor de dingen die je al hebt. Manifestatie werkt helaas niet als een soort verlanglijstje waar je alles wat je wilt zomaar ontvangt. Maar het kan je wel leren om bewuster in het leven te staan, en jezelf open te stellen voor nieuwe gebeurtenissen. En met die instelling kan het zomaar gebeuren dat er bijzondere dingen in je leven verschijnen.

manifestatie-wat-is-het

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!