Health

Mannengriep: aanstelleritis of lijden ze echt meer dan vrouwen?

Onderzoek-mannen-griep-veel-erger

Mannen met een griepje doen vaak of het eind van hun leven is aangebroken. De ‘mannengriep’ gaat 9 van de 10 keer gepaard met veel geklaag en gejammer. Vrouwen beschuldigen mannen ervan dat ze zich aanstellen. Eerder onderzoek toonde aan dat ze misschien toch echt veel meer lijden. De griep bij mannen zou veel heftiger zijn dan bij het vrouwelijke geslacht. Klopt dit wel? Wij zochten het uit. 

Bestaat mannengriep wel of niet?

Een pijntje, hoestje, klein beetje verhoging: allemaal kenmerken van de dramatische ‘mannengriep’. De meest stoere macho man zien we ineens uitgestorven onder een kleedje met een kop thee op de bank liggen. Ben je thuis bij jouw mannetje? Dan ben je waarschijnlijk uitgeroepen tot personal assistent, want meneer vraagt om het halfuur om een lekker warm soepje, een kop thee of paracetamol.

Zou er dan echt een verschil zijn tussen de manieren waarop mannen en vrouwen de influenza beleven? We konden het bijna niet geloven, maar het antwoord bleek een aantal jaren geleden (2017) toch echt een dikke vette ‘ja’ te zijn. Uit onderzoek van de BMJ door huisarts Kyle Sue bleek dat griep veel erger is bij mannen.

griep-mannen

Griep niet erger bij mannen

We dachten dus een paar jaar dat mannen veel erger werden getroffen door de groep dan vrouwen. Ook de Amerikaanse Johns Hopkins University deed hier een studie naar en zei dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen de vrouw beschermt tegen symptomen van virussen. Een virus zou minder schadelijk om vrouwen zou zijn om de vrouwelijke bevolking in stand te houden. Van dit wereldnieuws konden mannen een paar jaartjes genieten.

Helaas kwam er aan dit feestje een einde toen onder andere Kyle Sue had toegegeven dat het onderzoek toch wat verkeerde geïnterpreteerd was. Hij erkent dat hij hier en daar verkeerd uit de vakliteratuur heeft geciteerd. Het artikel was geschreven door een man, dus heel toevallig lijkt het niet. Griepexpert Ted van Essen zegt dan ook tegen Trouw.nl: “Er is eigenlijk geen enkel onderzoek dat het bestaan van de mannengriep overtuigend bevestigt.”

Mannengriep blijkt een dikke vette hoax

Mannen hebben het dus net zo zwaar als vrouwen. Is dat toch even jammer voor je mannetje als hij proestend en hoestend bij je komt aanzetten. Gelooft hij jou toch niet, laat het dan onder zijn warme dekentje het onderstaande filmpje van RTL zijn. Hier wordt nog even alles fijn voor hem uitgelegd.

Over warme dekentjes gesproken. Uiteraard is het wel belangrijk dat jouw man gezond eet en goed slaapt om toch geen griepje onder de leden te krijgen. Is dat laatste nogal een ding en is slaap vaak een probleem? Wellicht is het zwaartedeken van je Action wel wat hem (en ook voor jou) Hiermee val je binnen no-time in slaap en word je weer uitgerust wakker doordat het deken gelijkmatige drukt op je lichaam uitoefent. Help je zijn weerstand toch nog een handje.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!