Media & Entertainment

Dit is hoe ze de liefdesmatches bij Married At First Sight bepalen

Dit is hoe ze de liefdesmatches bij Married At First Sight bepalen
Foto: RTL

Married At First Sight is het razend populaire programma waarbij vrijgezelle deelnemers zich laten koppelen door experts. De belangrijke twist: de koppels zien elkaar pas voor het eerst tijdens hun eigen huwelijk. Bij dit liefdesexperiment worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld door middel van een grondig onderzoek, met als doel om de ideale partner te vinden. Maar hoe vinden de experts die perfecte match uit de duizenden inschrijvingen? Womanly zocht het voor je uit. 

Matching bij Married at First Sight

Het tv-programma Married At First Sight is zo razend populair, dat het concept op televisies wereldwijd wordt uitgezonden. Het eerste seizoen van ‘MAFS’ werd in Denemarken in 2013 uitgezonden. Al snel werd het format ook door andere landen opgepakt, en kwam het eerste Nederlandse seizoen in 2016 op de buis.

Het programma is niet alleen populair bij de kijkers, maar ook bij de deelnemers: alleen al voor de Nederlandse versie van Married At First Sight melden zich jaarlijks duizenden mensen aan. Uit deze duizenden mensen worden worden 14 deelnemers met elkaar gematcht tot 7 koppels.married-at-first-sight-experts

 

Persoonlijkheidstesten door experts

Om uit al die duizenden mensen geschikte matches te vinden, maken de experts gebruiken van diverse testen. Deze testen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en worden geanalyseerd door 4 experts: een sexuoloog, een gedragsbioloog en twee professionele matchmakers.

De deelnemers worden gevraagd om via de computer diverse vragen te beantwoorden, variërend van vragen of hun persoonlijkheid, hun werk, hoe ze met stress omgaan en wat hun politieke voorkeuren zijn. Uit alle antwoorden van de test maken de experts een persoonlijkheidsprofiel op en leggen deze vervolgens naast de andere profielen.

married-at-first-sight-test

Persoonlijkheid, trauma’s en intentie

Als de antwoorden van de testen binnen zijn, gaan de experts aan de slag met de volgende stap in het matchingsproces. De uitslagen van de kandidaten ondergaan een streng selectieproces, waarbij het grootste deel van de kandidaten al snel afvalt: zo geeft expert Tila Pronk aan dat ze streng selecteren op eventuele trauma’s of persoonlijkheidsstoornissen. ‘We willen dat kandidaten sterk in hun schoenen staan, omdat we echt zijn geschrokken van de berichten op social media’, aldus de expert.

Na deze strenge selectie nodigen de experts een klein aantal deelnemers uit voor interviews. In de eerste instantie kijken de experts niet zozeer naar de juiste match, maar naar het karakter van de kandidaat zelf. Zo polsen ze of de deelnemer niet alleen maar meedoet om beroemd te worden, en of hij niet net uit een andere relatie is gestapt. Ook kijken ze naar de woonplaats van de kandidaat: dit moet niet te ver van de eventuele matches afliggen.

married-at-first-sight-liefde

Nog lang en gelukkig?

Na deze strenge selectieprocedure blijven er uiteindelijk zo’n 7 koppels over. De experts kiezen de koppels op basis van hun compatibiliteit, en gaan daarbij niet uit van het ‘opposites attract’ principe: ‘Het is een fabeltje dat tegenpolen elkaar aantrekken. Als je met iemand matcht, zal er herkenning ontstaan. Er ontstaat een prettige flow, die zorgt voor aantrekkingskracht en een vertrouwd gevoel geeft.’, zegt Tila.

Maar hoewel de experts hun uiterste best doen om de perfecte matches te maken, heeft het programma tot nu toe geen grote slagingskans. Van de in totaal 49 koppels die aan Married At First Sight en Married At First Sight: Match or Mistake hebben meegedaan, zijn er nog 44 koppels over. Het matchingsproces van de experts lijkt dus nog niet helemaal waterdicht te zijn.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!