Geld & Carrière

Droomhuisjacht? Dit is de maximale hypotheek met een minimumloon

maximale-hypotheek-minimumloon
Foto: Freepik

Als je een minimumloon verdient maar toch graag een huis wilt kopen is het van belang dat je weet hoeveel je maximum aan hypotheek kunt krijgen. Handig om alvast te weten voordat je op Funda gaat scrollen naar huizen en je jezelf lekker zit te maken met al die dromen. Want als je voor het eerst de markt op gaat van huizen kopen valt dat niet mee met een laag salaris. Dus tijd om dat uit te gaan zoeken zodat je weet of het de moeite waard is om te gaan zoeken.

Wat houdt het minimumloon in?

Ieder half jaar worden de minimumsalarissen aangepast dus dat is ook gedaan op 1 juli 2023. Bij een fulltime dienstverband is een minimumsalaris €1.995,00. Dat geldt vanaf de leeftijd van 21 jaar en dit is exclusief vakantiegeld. Als je dus jionger bent dan 21 jaar ligt dit bedrag lager. Een hypotheek is deels afhankelijk van de vorm van je arbeidscontract. Daarnaast wordt er gekeken naar eigen vermogen en eventuele schulden. En daar komt dan de maximale hypotheek uit die je kunt krijgen.

Naast dat je dus een een minimumloon hebt, heb je ook recht op 8% vakantiegeld. Maar ook dat is niet zo in alle CAO’s. Als je geen vakantiegeld krijgt dan moet het minimunloon dus 108% zijn van het wettelijke minimumloon. Je komt dan bij een fulltime dienstverband op €25.856,00 op jaarbasis. Je kun t op Independer berekenen wat dan de maximale hypotheek kan zijn .Als je dan uitgaat van een hypotheek die een rentevaste periode heeft van 10 jaar en een looptijd van 30 jaar kom je op de volgende hypotheek.

hypotheek-minimumloon-nederland

Dit is de maximale hypotheek bij een minimumloon

Het hangt er natuurlijk vanaf of je een- of tweeverdiener bent. En, helaas, of je een studieschuld hebt. Want zoals we weten maakt dat het nog een stuk lastiger. Als eenverdiener zonder schulden kun je bij het fulltime dienstverband maximaal €85.030,00 krijgen. Als je met z’n 2-en bent en allebei een minimumsalaris verdient is dat €219.288,00. Maar als je dus die schuldenlast hebt van €20.000,00, wat de meeste studenten wel hebben, blijft er heel weinig over.

Als eenverdiener kun je dan namelijk maar €53.681,00 als hypotheek krijgen en als tweeverdieners met dus een dubbele studieschuld van €40,000,00 kom je op €156.978,00. Je ziet dat dit echt ontzettend lastig gaat worden. Er zijn weinig gemeentes waar je voor dit soort bedragen een huis kunt vinden. De meeste gemeentes liggen niet echt in de Randstad. Maar we hebben er 25 gevonden, dus misschien dat je daar iets aan hebt. Veel succes!