Geld & Carrière

Met deze MBO studies en beroepen verdien je het meest

mbo-studies-beroepen-verdienen-het-meest

Krijg je op je huidige werk maar geen salarisverhoging en wil je een carrière-switch maken? Een MBO studie levert je tegenwoordig veel op. Door het grote tekort aan werknemers die over praktische vaardigheden bezitten, ben je met een MBO diploma voor veel werkgevers van grote waarde. Ben jij aan het twijfelen welke MBO studie je moet kiezen? Wij zetten de MBO beroepen en studies waarmee je het meeste kan verdienen voor je op een rij.

1. MBO Elektrotechniek – Hardware deskundige

Heb je talent voor techniek en ben je gek op computers en elektronica? Dan heb je geluk, want met een baan als Hardware deskundige kan je tot €7000 per maand verdienen. Bovendien is er op dit moment grote vraag naar werknemers die met hardware en software systemen overweg kunnen.

De naam van het beroep zegt het al: als hardware deskundige ga je aan de slag met alle hardware van een klant. Hierbij repareer, controleer en installeer je diverse hardware applicaties, van machinebesturingen tot complexe veiligheidsinstallaties. Een hardware deskundige wordt ook wel technisch engineer genoemd. Om een hardware deskundige te worden, volg je het beste de opleiding MBO Elektrotechniek.

mbo-studies-beroepen-hardware-deskundige

2. MBO Analisten – Systeemanalist

Volgens de website cvster.nl is het beroep systeemanalist één van de best betaalde beroepen dat je met een MBO studie kan hebben. Als systeemanalist analyseer je de behoeften van de gebruiker en vertaal je dit naar een goed werkend softwaresysteem. Het gemiddelde salaris van een systeemanalist is €3800 per maand, en kan oplopen tot wel €4700.

Enig talent voor computers is wel handig. Om voor deze baan in aanmerking te komen, volg je de studie ‘Analisten‘. Eventueel kun je daarna nog doorstromen naar de HBO studie Informatica.

mbo-studies-beroepen-systeemanalist

3. MBO Procestechniek – Procestechnicus

Zit je liever niet de hele dag achter een scherm? Dan kun je beter Procestechnicus worden. Als procestechnicus werk je in diverse fabrieken aan het optimaliseren en controleren van de diverse productieprocessen. Gemiddeld verdien je hiermee zo’n €3111 per maand.

Dit beroep bestaat uit verschillende niveaus, afhankelijk van je ervaring en opleiding. Niveau A betekent dat je assisteert bij het bedienen van de machines. Op Niveau B bedien je zelfstandig machines, en op Niveau C geef je leiding aan andere machinebedieners. Je volgt hiervoor de opleiding MBO Procestechniek.

4. MBO Verpleegkundige – Verpleegkundige

Voor degenen die niet zoveel met techniek hebben, is verpleegkundige een andere goedbetaalde optie. Je kunt zowel op MBO als HBO niveau een opleiding tot verpleegkundige volgen. Het voordeel van een diploma verpleegkunde is dat je veel keuze hebt in waar je aan de slag wilt gaan. Je kunt bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, zorg instellingen of als zelfstandige aan het werk. Een verpleegkundige verdient gemiddeld zo’n €2877 per maand.

Als verpleegkundige verleen je zorg aan anderen en zie je veel diverse mensen voorbij komen. Ook is de baan erg gevarieerd: je krijgt elke dag met bijzondere situaties te maken. Om verpleegkundige te worden volg je de opleiding MBO Verpleegkundige.

mbo-beroepen-studies-verpleegkundige

5. MBO Sociaal Werk – Maatschappelijk werker

Nog een baan voor degenen die graag met mensen werken: als maatschappelijk werker sta je middenin de maatschappij en help je mensen uit alle lagen van de samenleving. Zo help je de ene dag vluchtelingen met het regelen van hun woonsituatie, en de andere dag begeleid je verslaafden in hun contact met zorginstanties. Als maatschappelijk werker verdien je gemiddeld zo’n €2720 tot €3675 per maand.

Om een maatschappelijk werker te worden is het belangrijk dat je van nature empatisch bent ingesteld en graag met andere mensen werkt. Tijdens de opleiding MBO Sociaal Werk  leer je om behoeftes van mensen te herkennen en te analyseren, en op basis daarvan plannen te bedenken en activiteiten te organiseren.